Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Átlépte 282 forintot az euró

2006.06.23. 14:20
Pénteken a reggeli nyitást követően folytatódott a forint mélyrepülése. A magyar fizetőeszköz, amely az elmúlt két napban kétszer is történelmi mélyponton volt az euróval szemben, tovább gyengült, az euró 282 forint fölé drágult, vagyis a forint átlépte a sávközepet. Úgy tűnik, a piac nem sokat vár a kétnapos kormányüléstől, az MNB csak figyel, de nem lépett eddig, de még Varsóból is csak a rossz hírek jönnek. Az új forintmélypont 282,20-282,50 forinton van.

Bár a szerdai és a csütörtöki történelmi - még 279 forint körüli euróárnál kedvezőbb - mélypont után kétszer is úgy tűnt, korrigál a forint árfolyama, a magyar fizetőeszköz pénteken történelmi határhoz ért. Az euróval már 280 forintos áron is kereskedtek a bankközi devizapiacon. A csütörtök délutánihoz képest ez újabb kétforintos gyengülés volt, ami azonban a rossz sorozatnak csak a kezdetét jelentette.

Túl a lélektani határon

A délelőtt folyamán az euró előbb 281, majd kora délutánra 282 forintra drágult. A forint/euró árfolyama egy óra után nem sokkal 282,50 forintra változott, vagyis a forint átlépte a 282,36 forintos sávszélességet, és a gyenge oldalra került. Igaz, ezt követően az árfolyam visszatért a 282 forint/eurós, majd két órára a 281 forint/eurós szint alá. A délutánra sem tudott azonban a 280 alá kerülni a az euró ára, a forint a hazai kereskedés befejezése után 280,21-es szinten zárt.

A forint napról napra közelebb került a 282,36 forintos sávközéphez, ami sokak szerint az a lélektani határ, ahol a Magyar Nemzeti Banknak be kellene avatkoznia az árfolyamok alakulásába. A jegybanknak több eszköze is lenne a forintárfolyam alakítására a szóbeli intervenciótól a nyíltpiaci műveletekig, azonban a piacon délelőtt még nem lehett annak jelét látni, hogy az MNB beavatkozásra készülne.

A központi bank szóvivője a Reutersnek azt nyilatkozta: az MNB szorosan követi a magyar pénzügyi piaci fejleményeket. A forint mostani gyengülése a magyar piac sérülékenységére utal, a forint a török lírával, a dél-afrikai randdal és a lengyel zlotyval együtt értékelődik le - tette hozzá Missura Gábor. A szóbeli intervencióként is értelmezhető nyilatkozat sokat segített a forinton, az ugyanis a megszólalás után már csak rövid ideig gyengült - ekkor ért el sávközépig -, de ezután visszaerősödött 281 forint/euró alá.

Volt már rendkívüli ülés

A monetáris tanács a törvény szerint szükség szerint bármikor, de havonta legalább kétszer ülésezik. Az évek óta egységes gyakorlat szerint ez azt jelenti, hogy minden hónap két hétfőjén tartanak ülést, melyek közül minden másodikon szerepel a napirendi pontok között a kamatdöntés. Ez szeptember óta a most hétfői ülésig azt jelentette, hogy a tanács kamat szintentartásáról döntött, zömmel úgy, hogy nem is volt javaslat az emelésre vagy csökkentésre.

A tanács rendkívüli ülését a rendes üléshez hasonlóan az elnök jogosult összehívni: rendkívüli ülésre utoljára 2003 novemberében került sor, ekkor egy pénteki napon reggel jelentették be, hogy az addigi 9,5 százalékról 12,5 százalékra emelik a kamatot. Az árfolyam akkoriban produkálta most a történelemnek átadott első negatív csúcsait, 272-273-as szint között. A kamatemelés hatására azonban előbb a 260-270-es szint között stabilizálódótt, majd 2004 első negyedévében már beállt a a sokáig - és 2003 őszéig is jellemző - 250-255 körüli szintre.

Mi bukunk a legtöbbet

Újabb eladási hullám sújtja a feltörekvő piacokat, miután az új-zélandi és a dél-afrikai fizetési mérleg hiánya egyaránt a vártnál kedvezőtlenebbül alakult - mondta az Indexnek Trippon Mariann. A CIB vezető elemzője ugyanakkor hangsúlyozta: a hazai bizonytalanság fokozza a kedvezőtlen külföldi fejlemények hatását. Miközben a megszorító csomaggal kapcsolatos, részben annak szerkezetével, részben kommunikációjával magyarázható csalódottság már lényegében beépült az árfolyamba, a héten az újabb és újabb negatív csúcsokig leginkább a hétfői kamatdöntés hajtotta a forintot: a piac továbbra is bizonytalan azt illetően, mekkora - immár az inflációt is komolyan érintő - gyengülést fogad el a jegybank. Ez könnyen a kamatemelés kikényszerítésére törő spekulációt is elindíthat.

A 280-as árfolyamszint felett reggel egyetlen kötés született, így ez voltaképpen csak "tesztelésnek" tekinthető - mondta Trippon Mariann, ugyanakkor az Index kérdésére jelezte: az elmúlt napokban sorra dőltek meg a korábbi tesztszintek, így nem lehet megjósolni, a 280-as határ megtörése mit jelent. Az viszont biztos, hogy ez a szint mind technikai értelemben, mint pszichológiai szempontból nagyon fontos a piacon, az utolsó megállót jelenti a a 282,36-os sávközép előtt. (Röviddel az elemzővel folytatott beszélgetésünk után megszületett az első 281 feletti kötés is, a reggeli tesztelés tehát - hiába követte átmeneti korrekció - ismét elvezetett a tényleges gyengüléshez. )

Mind egy hónapos, mind három hónapos összehasonlításban a forint gyengült a legtöbbet a visegrádi országok valutái közül. Mint Trippon Mariann elmondta, az utóbbi egy hónapban a forint 6 százalékot veszített értékéből az euróval szemben, míg a zloty már csak 3,3-at, a szlovák korona 1,4-et, a cseh korona 1 százalékot. A cseh deviza ráadásul három hónapos viszonylatban már egyenesen erősödött, igaz, mindössze 0,6 százalékot. A szlovák korona 1,6 százalékos gyengülést, a zloty 5,1, a forint 5,6 százalékos gyengülést mutat három hónap alatt.

Önnek még drágább!

Miközben az árfolyammozgásokról szóló beszámolókban mindenütt a pénzpiacon érvényes, a tőzsdeihez hasonlóan egész nap változó árfolyamokon van a hangsúly, ha valaki eurót akar venni, vagy külföldön euróban fizet kártyájával erre rendszerint még jó pár forintot rászámolhat. A valutaváltók rendszerint 1-2-3 forintot tesznek rá az eladásoknál (és vesznek le többet is vételnél) a pénzpiaci árra, míg a bankok gyakorlata még nagyobb szorást mutat. Utóbbiak esetében a feltételek ráadásul eltérhetnek az egyszerű euróvásárlás, azaz a valutavétel, illetve a kártyás külföldi fizetés esetén. Rendszerint ez utóbbi esetben egy kedvezőbb, devizaárfolyamot használnak, míg a pénz fizikai megvételénél a tranzakció költségesebb voltát is tükrözi a magasabb valutaárfolyam.

Az egyik legnagyobb hazai pénzváltó lánc, az Exclusive Change üzleteiben pénteken - a cég honlapján közzétett tájékoztatás szerint - 282 forintot kell otthagyni minden euróért. A K&H Banknál 285,54 forintért lehet a fiókokban eurót venni, az OTP-nél 285,26-ért, az Ersténél 285,78-ért. (Mégegyszer: ezek a készpénzes vételeket takarják, a bankok többsége ennél kedvezőbb, valuta helyett devizaárfolyammal számol a külföldi fizetéseknél.)

Számolgathat, mennyit bukott

A forint gyengülésén buknak azok, akik külföldi utazást terveznek, de azok is, akik devizában adósodtak el, vagy a közelmúltban nagyobb mennyiségű forinthoz jutottak, és azt tervezték átválani forintra, de aztán mégsem. Számoljon, mennyi bukott vagy bukik, ha a fenti csoportok egyikébe tartozik! (A gép 280-as jelenlegi árfolyamot vesz alapul.)

Ha ilyen árfolyamon vettem volna:   Ft/1€
Ennyit költenék:   Ft
Ennyit veszít (1€=280 Ft):  

Nem szabad persze elfelejteni, hogy a 250-es szintről nem egy lépésben ért el idáig a forint. Március közepén egyetlen hét alatt négy százalékos gyengülést tapasztalhattunk. Akkor a devizahitelesekre gondolva már készítettünk egy számlálót, az akkor szélső értéknek megadott 280-as szintet azonban csak illusztrációnak szántuk. Most azonban nyugodtan számoljon vele.

Törlesztőrészlet-számláló
Deviza:
Kölcsön időpontja:
Havi törlesztő részlet:
Új árfolyam:
A becsült új törlesztő részlet: Ft.

Csak káros hatások vannak

A forint árfolyamának nem tett jót az sem, hogy a 2009/F hároméves államkötvény csütörtöki aukcióján a tervezett 70 milliárd forintnál 15 milliárddal kevesebb talált gazdára, az érdektelenség jócskán meghaladta a piaci várakozásokat.

Gyengíti a forintot az is, hogy a piacok és a nyugati elemzők kedvezőtlen szerkezetűnek ítélik a kormány költségvetési kiigazító csomagját. Csütörtökön jelent meg a hír, miszerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem tartja meggyőzőnek az államháztartási konszolidációt célzó magyar tervet.

Angol lapértesülések szerint az IMF-nél úgy látják: az elképzelés rosszul tervezett, nem eléggé hiteles, és nem valószínű, hogy általa sikerült megfordítani az ország romló adósságpozícióját. A Valutaalap több adóemelési tervet is elhibázottnak és a versenyképességet gyengítőnek nevezett. A várakozások szerint ezért különös súlya lesz a pénteken kezdődő kétnapos, a a közszférában tervezett reformokkal foglalkozó kormányülésnek.

A külföld sem segít

A portfolio.hu elemzése felhívja a figyelmet arra is: a fejlett piacokon továbbra is a fő témák egyike a kamatemelési félelem. Ez a várhatóan tovább szűkülő kamatkülönbözet miatt leértékelődési nyomás alá helyezi a feltörekvő piaci eszközöket. A 10 éves amerikai hozamszint tegnap 5,16-ról 5,22 százalékra (több mint négyéves csúcsra), a 10 éves német hozam 4,03-ról 4,06 százalékig emelkedett.

Nem segíti a forintot az sem, hogy péntek reggelre megroggyant a zloty árfolyama is a lengyel pénzügyminiszter esetleges lemondásával kapcsolatos hírek miatt. A két fizetőeszköz pénteken kéz a kézben zuhant, a lengyel pénz 10 hónapos mélypontra zuhant az euróval szemben, egy euró már több mint 4,11 zlotyba kerül.

A zloty tovább gyengült délután, miután Zyta Gilowska pénzügyminiszter dél körül felajánlotta a lemondását, amit Kazimierz Marcinkiewicz kormányfő el is fogadott. A lengyel miniszterelnök azután váltotta le Zyta Gilowskát, hogy az ügyészség felkért egy varsói bíróságot, vizsgálja ki a miniszter-asszony állampárti múltját. Korábban olyan vádak láttak napvilágot, hogy Gilowska együttműködött a kommunista rendszer titkosrendőrségével.

A pénzügyi tárca élére a kormányfő Pawel Wojciechowskit nevezi ki, aki az utóbbi hat hónapban Marcinkiewicz pénzügyi tanácsadója volt. A távozó pénzügyminisztert, aki egyben a kormányfő egyik helyettes is volt, széles körben úgy tekintették, mint a költségvetési fegyelem betartásának garanciáját, így nem meglepő, hogy a távozásáról szóló hírek mintegy fél százalékkal csökkentették a zloty árát. A zloty elemzők szerint akár 4,2 zloty/euró árig süllyedhet.