Drágulást várunk az eurótól

2006.06.26. 08:57
A magyarok többsége úgy gondolja, 2009-2010-ben lesz euró. De úgy vélik, ha bevezetik a közös fizetőeszközt, az drágulást hoz.

Nagyon szeretnék a magyarok az euró bevezetését, legalábbis a többi új (2004-ben belépett) EU-tagállam lakosságához viszonyítva - derül ki az Eurobarometer legújabb felméréséből. Megkérdezett honfitársaink 50 százaléka inkább kedvező következményekkel számol saját magára nézve az egységes valuta majdani bevezetésétől, és csupán 29 százalék azok aránya, akik szerint a kedvezőtlen következmények lesznek meghatározóbbak. A fennmaradó 21 százalék nem tudja megítélni, mi lesz. Ennél mind a kilenc, velünk együtt csatlakozott tagállamban magasabb a hátrányoktól tartók aránya, és előnyöket is csupán Szlovéniában várnak többen. Csakhogy éppen a magyarok azok, akik a legkevésbé számítanak az euró gyors átvételére.

2009-2010?

A hazánkban megkérdezettek 12,5 százaléka szerint Magyarországon csak 2013-ban vagy még később vezetik be az egységes valutát, és ez ismét a legmagasabb arány a felmérésben szereplő tíz ország között. A magyarok 20,9 százaléka 2011-2012-ben tartja valószínűnek az euró honi megjelenését, 51 százalékuk 2009-2010-ben, 6,7 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy 2008-ban vagy még előbb lecseréljük a forintot. Ezeknek az adatoknak az értelmezéséhez figyelembe kell venni azt is, hogy az Eurobarometer felmérése március 31. és április 5. közötti adatfelvétellel készült, vagyis honfitársainkat a választási kampány csúcsán keresték fel a kérdezőbiztosok.

Noha az euróbevezetést 2009-2010-re jósolók 51 százalékos aránya a választások után bejelentett igen magas államháztartási hiány fényében indokolatlanul magasnak tűnik, a többi új tagállamhoz képest ez is alacsony arány. Észt- és Lettországban, Cipruson, Máltán, Litvániában, Szlovákiában és Szlovéniában egyaránt 80 százalék feletti azok aránya, akik szerint legkésőbb 2010 végére az euró lesz a fizetőeszköz. Csehországban némileg kevesebben gondolják így (69,4 százalék), de még ott is többen, mint hazánkban. Egyedül a lengyelek európesszimizmusa mérhető a magyarokéhoz.

Drágulás lesz

Érdekesség, hogy az új tagállamok csaknem mindegyikében meg van győződve a lakosság arról: az euró inkább gyorsítja az inflációt, mintsem segítene az árstabilitás elérésében. Ez alól megint a magyarok jelentik a kivételt. Honfitársaink között - a régióban egyedülálló módon - azok vannak enyhe többségben, akik az átállástól a drágulás viszszaszorítását remélik. A régió lakosságaviszont a felmérés szerint erősen hisz abban, hogy az euró révén könnyebbé válik az utazás, és egyszerűbb lesz összehasonlítani az árakat.

A nemzeti identitás jelentős részének elvesztésétől nem félnek a magyarok az euróátvétel eredményeként. A felmérés alapján alig 17 százalék azok aránya, akik szerint az önálló valuta feladása a nemzeti önazonosság-tudat csökkenésével jár.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön