Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nem kapnak több adókedvezményt a külföldi befektetők

2002.09.06. 14:35
Magyarország leállítja a külföldi vállalatok és befektetők nem EU-konform adókedvezményeit, de a korábbi engedmények ügyében még komoly vita várható a csatlakozási tárgyalások utolsó szakaszában.
A kormány mai ülésén tárgyal arról a január elsejével életbe lépő új beruházásösztönző csomagról, amely felváltja majd az Európai Unió által kifogásolt befektetői kedvezményrendszert. Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter szavait idézve a Bloomberg hírügynökség beszámol arról, hogy Magyarország számára a befektetés-ösztönző kedvezmények jóvoltából mintegy 24 milliárd euró (6 ezer milliárd forint) külföldi tőke érkezett az 1990-es évek eleje óta, s olyan jelentős cégek telepedtek meg az országban, mint a General Electric, az IBM, az Audi vagy a Volkswagen.

Leállítani konkrét csatlakozási időpont nélkül?

Az EU versenyügyi biztosa, Mario Monti már régebben felszólította Magyarországot, hogy sürgősen állítsa le a nem EU-konform befektetői adókedvezményeket. Magyarország azonban sokáig ragaszkodott ahhoz, hogy a csatlakozásig élhessen az eddigi ösztönzési formákkal, különösen azért, mert a csatlakozás konkrét időpontja hivatalosan mind a mai napig nem ismert. (A belépésre váró 10 ország a tárgyalásokat várhatóan az év végéig fejezi be, s a csatlakozás legkorábbi időpontja 2004. január 1. lehet.)

Megduplázódó tőkebefektetés

Csillag István azt várja, hogy Magyarország az új kedvezménycsomag révén évente 3 milliárd euró (750 milliárd forint) értékű külföldi tőkebefektetést vonz majd, a dupláját annak, amit az elmúlt években. Ezt a szintet három éven belül tervezik elérni.

Az új ösztönző csomag tartalmaz majd néhány olyan adókedvezményt, amely nem ellentétes az EU szabályozásával, ilyen például a hátrányos helyzetű régiókban végrehajtott vagy a munkahelyteremtő beruházás támogatása. Szintén engedélyezett lesz néhány közvetlen támogatás, például a humánpolitika területén (dolgozói tréningek finanszírozása).

Jelentős ösztönző lehet, hogy a kormány tervei szerint az általa megvásárolt földet tartós bérletbe adja majd a zöldmezős beruházásra vállalkozóknak, s a bérleti díj a piaci ár alatt lesz.

Medgyessy is "bedobja magát"

Miután a kormány ma megvitatja az új befektetési ösztönzőrendszert, várhatóan hamarosan folytatódik a versenyfejezet tárgyalása. Már most látszik, hogy a fő problémát a korábban adott adókedvezmények jelenik majd, ezek ugyanis 2011-ig futnak ki. Magyarország szeretné ezeket megvédeni, "életben tartani", arra hivatkozva, hogy szerzet jogokról van szó, az EU viszont ragaszkodik a visszavonásukhoz.

Várható, hogy az ügyben a magyar miniszterelnök is latba veti tekintélyét, ugyanis Medgyessy Péter miniszterelnök szeptember 16-i brüsszeli programjában szerepel a találkozó Mario Monti versenyügyi biztossal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!