Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Szombaton kezdődik a "francia frank hete"

2002.12.04. 13:18
A német márkát és az osztrák schillinget követően egy hétre a francia frank is visszatér. A C&A ruházatibolt-hálózat bejelentette, Németország és Ausztria után Franciaországban is elfogadják a régi nemzeti valutát.
A becslések szerint körülbelül 17 milliárd frankot őriznek otthon Franciaországban, ezért döntött úgy az üzletház, hogy a karácsonyi vásárlási roham idején lehetőséget teremt az "emlékpénzek" elköltésére. A vásárlók eurót és frankot is átnyújthatnak át az áru kifizetésekor, s a két valutával vegyesen is fizethetnek.

A "frank hete" december 7-én kezdődik.

Az érme már csak emlékpénz

Hasonló jellegű kereskedelmi akciókról Belgiumból és Luxemburgból is érkeznek hírek. A nemzeti valuta időleges reaktiválásának feltétele Belgium kivételével mindenütt az, hogy a vásárló papírpénzzel fizessen, a régi érméket nem fogadják el az üzletek. Belgium azért kivétel, mert ott a kereskedelmi bankok az év végéig még euróra váltják a régi valutát, így tehát nem akkora különlegesség az akció, mint más eurózóna-országban, ahol a régi pénzzel már csak a nemzeti bankot lehet felkeresni.

Helyi összefogás

Németországban, a Schleswig-vidék déli részében lévő Kropp falucskában két hónapra - novemberre és decemberre - tért vissza a márka. A boltosok megegyeztek a helyi kereskedelmi bankkal, hogy az beveszi a régi pénzt és a Német Nemzeti Banknál összegyűjtve váltja át euróra. (A kereskedelmi bank helyett normális esetben már csak a nemzeti bank helyi képviselete vállalhatná fel a közvetítői szerepet.) A novemberi adatok szerint az akció sikeres, az eladások 10 százalékkal nőttek.

Napvilágra kerültek a német C&A-akció első üzleti adatai is, ezek szerint múlt szombaton a C&A boltokban vásárolt termékek 30 százalékáért fizettek márkával.

Becslések szerint Németországban az euró bevezetésekor 17,4 milliárd márka maradt a háztartásoknál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!