György
14 °C
24 °C

Hogyan váltsunk euróra

2001.07.09. 14:48
Hamarosan elkészül a Magyar Nemzeti Bank rendelkezése a jövő januártól megszűnő európai valuták átváltásáról. Az átállás megkönnyítése érdekében a jegybank ajánlásokat dolgoz ki a kereskedelmi bankok számára.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlásokat dolgoz ki a kereskedelmi bankoknak, hogy zökkenőmentes legyen az euróra való átállás, és hamarosan elkészül a jegybanki rendelkezés a megszűnő valuták átváltásának határidejéről - tájékoztatta az MTI-t Missura Gábor, az MNB szóvivője.

Van mit átváltani

Magyarországon a lakosság tulajdonában jelentős mennyiségű márka, francia frank, líra és egyéb januártól euróra váltandó valuta van. Az MNB adatai szerint a lakossági devizaállomány május végén 760 milliárd forintot tett ki. A magyar bankok legkorábban december elején juthatnak euró bankjegyekhez és érmékhez.

Nem kötelező a jegyanki ajánlás

Az átállás megkönnyítése érdekében a kereskedelmi bankok számára az MNB nem kötelező jellegű ajánlásokat fogalmaz meg. A jegybank többek között azt szeretné, hogy a kereskedelmi bankok augusztus elseje után már ne nyissanak a lakosság számára a megszűnő pénznemekben új devizaszámlát, a meglévő számlák egyenlegét pedig a harmadik negyedévben számítsák át 1999 januári rögzített árfolyamon euróra. A változásokról a bankoknak részletesen tájékoztatniuk kell ügyfeleiket. Az átszámítás az MNB ajánlása szerint költségmentes.

Február 15-e után már pénzbe kerül

A készülő jegybanki rendelkezés arra fogja utasítani a kereskedelmi bankokat, hogy február 15-ig biztosítsák a megszűnő valuták átváltását. A határidőket érdemes betartani, február 15-e után ugyanis már bonyolultabb lesz a márkát, a francia frankot, a lírát euróra váltani, s valószínűleg ezért a műveletért jelentős jutalékot kell majd fizetni.