Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Visszakap Magyarország 22 millió eurót az EU-tól

2005.05.17. 21:16
Visszakap Magyarország 22 millió eurót az Európai Uniótól tavalyi befizetéseiből, miután az unió egyszázalékos elköltetlen bevételi többlettel zárta a 2004-es évet, közölte kedd este az Európai Bizottság.
A brüsszeli testület rekord alacsony arányként méltatta az 1,19 milliárd eurós uniós költségvetési maradványt a kiadási oldalon. Dalia Grybauskaité költségvetési EU-biztos a büdzsé jobb kezelésének tulajdonítja, hogy a tervezett kiadásoktól csak ekkora mértékben maradt el az unió.

Utoljára 1997-ben maradt ennél kevesebb pénz elköltetlenül, de akkor még a költségvetés mértéke is alacsonyabb volt. 2002-ben 14 százalékos (13,4 milliárd euró), tavalyelőtt 13 százalékos (12,8 milliárd) volt a fel nem használt összegek aránya.

Valamennyi tagország kap visszatérítést, a legkevesebbet (egymillió eurót) Málta, a legtöbbet (576 milliót) Németország. A többlettel az idei befizetési kötelezettséget csökkentik, jelezte brüsszeli közleményében az Európai Bizottság, emlékeztetve arra, hogy alapszabályai szerint az EU mindig egyensúlyos költségvetésre törekszik, sem deficitet, sem többletet nem enged.

A tavaly 44 milliárd euróra tervezett agrárkiadásoknak csak 0,75 százaléka, 331 millió maradt elköltetlen, míg a felzárkóztatást szolgáló 34,451 milliárd eurónak csak a 0,7 százaléka, 231 millió euró. Még az úgynevezett külső tevékenységre (természeti katasztrófákat és más váratlan helyzeteket követő akciókra) szánt, előre nehezen becsülhető összegből is csak 4 százalék maradt meg.

Jelentős, 1,16 milliárd eurós többletet hoztak az unión kívüli partnerektől - például uniós programokban való részvétel címén - beérkezett jövedelmek is. A bevételi oldalon összesen 1,597 milliárd eurós volt az EU többlete tavaly, így a teljes szufficit elérte a 2,7 milliárd eurót: ez utóbbi összeget kapja vissza - idei hozzájárulásából történő levonás formájában - a 25 tagország.

A tavaly május 1-jei EU-bővítés egyéves évfordulóján közzétett nem végleges adatok alapján az Európai Bizottság már e hónap elején jelezte azt is, hogy valamennyi új EU-tagország, köztük Magyarország is nettó haszonélvezője volt az első évben a tagságnak. Az akkor ismertetett előzetes adatok szerint Magyarországnak - összesen 534 millió eurónyi befizetés és 694 millió eurónyi uniós támogatás mellett - 160 millió eurós volt az éves mérlege.