Edina
-12 °C
-3 °C

Csődbe ment az Eurotours

2004.08.12. 15:59
Csődöt jelentett csütörtökön az Eurotours: az utazási iroda külföldön maradt ezer ügyfelét az Atlasz Biztosító hozza haza. A 15 éves, a piac egyik meghatározó szereplőjének számító cég nehéz helyzetéről ugyan keringtek már hírek, a csőd szakértők szerint mégis váratlan. A cég az elmúlt hetekben tízmilliós nagyságrendben emelte meg biztosítását.
Biztosított az Eurotours mintegy ezer, külföldön maradt ügyfelének hazajövetele - derült ki a csőd bejelentését követő nyilatkozatokból. Az utazási iroda a csütörtökön délelőtt tíz órakor jelentette be a céget felügyelő Gazdasági Minisztériumban fizetésképtelenségét, ám pontos utaslistát csak péntekre ígértek. A nyaralók közül mintegy 300 utas charter gépekkel, 700 pedig busszal indult az elmúlt hetekben külföldre, a cég összességében 170 millió forintos biztosítása az ő hazajövetelüket biztosan fedezi. Egyelőre kérdéses azonban, hány további, utazásokra már befizetett ügyfelet érint a csőd, számuk szinte biztosan ezres nagyságrendű. Hiányoznak az arra vonatkozó kimutatások is, hogy a befizetett előlegekből mennyi pénz ragadt benn az Eurotoursnál.

Csütörtöktől külföldre irányuló utak az Eurotours szervezésében nem indulnak. A külföldön tartózkodó utasok hazaszállításáról az Atlasz Biztosító Rt. gondoskodik. Azok az utasok, akik még nem utaztak el, de befizették az utazásuk részvételi díját vagy a foglalót, kártérítési igényükkel szintén az Atlaszhoz fordulhatnak.

Horváth Péter, az Atlasz Biztosító Rt. utazási ágazatának értékesítési igazgatója az MTI-nek elmondta: jelenleg mintegy ezer ember tartózkodik külföldön az Eurotours-szal, elsősorban Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban és Horvátországban. Hozzátette: a külföldön nyaralók egy részének hazautazása megoldott, a hazaútjuk ki van fizetve. A TUI utazási iroda bérli a Malévtől azokat a chartergépeket, melyekre az Eurotours is értékesített helyeket. A TUI-nál az Indexnek elmondák, jelenleg Mallorcán, Korfun és Törökországban összesen mintegy 300 Eurotours ügyfél nyaral: a visszaút díját egyelőre ugyan nem fizetette ki a társaság, de a TUI minden utast az előre megadott menetrend szerint hazaszállít. A költségekkel később számolnak el az Atlasz Biztosítóval.

Jogerősen törölve

"A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal a mai napon az Eurotours cégcsoport három utazási vállalkozását (Eurotours Nemzetközi Utazási Iroda Kft., Eurotours Busz Nemzetközi Utazási Iroda Kft., Eurotours Air Utazási Iroda Kft.) azonnali hatállyal hivatalból törölte az utazásszervező és közvetítő tevékenységet folytató társaságok közhitelű hatósági nyilvántartásából. A törlés indoka az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló 213/1996. (XII. 23.) Korm. rendeletben foglalt előírások súlyos megsértése" - áll a Gazdasági Minisztérium Indexnek eljuttatott közleményében. Az utazási irodákat felügyelő engedélyezési hivatal vezetője, Andor Györgyné az Indexnek elmondta: az Eurotours vezetője személyesen, csütörtökön délelőtt tíz órakor jelentette be a társaság csődjét. A hivatal elsődleges kötelességei közé tartozik ilyenkor - a további, esetleges utazás értékesítések megakadályozása végett - az azonnali törlés, melyet a cég fellebbezési jogáról lemondva vett tudomásul. A törlés egyik követkeményeként a vezetőket öt évre eltiltják hasonló vállalkozás irányításától.

Elég lehet a biztosítás

A hivatalos tájékoztatás szerint az előírásoknak megfelelően az Eurotours utazási vállalkozások összesen 172 millió Ft vagyoni biztosítékkal rendelkeznek. Andor Györgyné szerint az első adatok alapján úgy tűnik, az összeg nem csak a külföldön maradtak hazahozatalára, hanem az előlegek visszafizetésére is elég lehet. Az már csak a későbbiekben derül ki, egyéb, kapcsolodó káruk miatt hányan, milyen összegű polgári pert indítanak majd.

Már suttogták

Az elmúlt időben a piacon már többször is híre ment, hogy a Eurotoursnak a korábbiakhoz képest nem megy olyan jól. Ezt erősítheti az is, hogy a cég az elmúlt hetekben jelentős mértékben, információink szerint tízmillió forintos nagyságrendben emelte biztosítási keretösszegét. A legutóbbi napokban az is előfordult, hogy a cég egyes partnerirodáitól már eltanácsolták az ügyfeleket. Kedden délután a foglalásokat már a számítógépes rendszer hibájára hivatkozva utasították el, szerdán pedig az Indexet tájékoztató ügyfelek szerint elérhetetlenek voltak. A cég jelenleg is elérhetetlen, a központi iroda számai folyamatosan foglaltak, míg akadnak olyan számok, melyeken már üzenetrögzítő tájékoztatja a telefonálót arról, hogy a társaság megszűnteti tevékenységét. Az Eurotours irodái csütörtök reggel óta zárva tartanak, a rácsok mögött csak kiírások jelzik, hogy az Eurotours megszűntette tevékenységét, az ügyfeleket az Atlaszhoz irányítják.

Az Eurotours az idén ünnepelte 15 éves fennállását. A cég 15 saját és közel 400 partnerirodájával az egyike volt a legjelentősebb piaci szereplőknek. A társaság kínálatában meghatározó szerepet játszottak a buszos utazások, Bulgáriába, Görögországba, Korfura, Horvátországba, Olaszországba és Spanyolországba szerveztek csoportokat. Charter repülőgép-járatokat indítottak emellett Korfura, Törökországba, Spanyolországba és Bulgáriába is.

Éles verseny, nyomott árak

Több irodáról is hallani lehetett az utóbbi időben, hogy nehéz helyzetben van - mondta a korábbi piaci hírekkel kapcsolatban Békefi Veronika, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének alelnöke, aki szerint azonban váratlan, hogy a megrendelésekkel zsúfolt főszezonban történt a csőd. A nem elég tőkeerős irodák közül többeknek az okoz nehézséget, hogy a jelenlegi, az éles verseny miatt nagyon nyomott árakkal dolgozva nagyon nehezen lehet kitermelni az iroda fenntartásához szükséges költségeket. Nagyobb társaságok azonban utoljára évekkel ezelőtt mentek csődbe (West Travel, HTC).

Békefi Veronika szerint az utóbbi időben érezhető volt, hogy az Eurotours - mely egyébként nem tagja a MUISZ-nak - kisebb aktivitást mutat a repülős piacon. A társaság korábban az első öt legnagyobb repülős utakat szervező cég közé tartozott, a buszos utazásokban pedig korábban is az élen járt, mindezidáig komoly piaci szereplőnek számított.

A szabályozás megfelelő

Az utazási irodák nyilvántartása és ellenőrzése a Gazdasági Minisztériumhoz tartozó Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal feladata. Az intézmény vezetője, Andor Györgyné szerint az Eurotours folyamatosan eleget tett jogszabályban előírt kötelezettségeinek. A vonatkozó kormányrendelet egyebek között a cégek biztosítására, az irodák vezetőinek szakképesítésére és magukra a helységekre is számos előírást tartalmaz. A biztosításra vonatkozó szabályok szerint a külföldi utazást szervező cégeknek az előző évi nettó árbevételük alapján prognosztizált bevétel 12 százalékát kitevő (de minimum négy millió forintos) kaukcióval kell rendelkezniük, ezt a hivatal számos esetben könyvvizsgálók bevonásával ellenőrzi. Ugyanakkor - hangsúlyozta Andor Györgyné - az utazási irodák gazdálkozását nem ellenőrizhetik, de erre a gazdaság egyéb területein működő társaságok esetében sincs joga az államnak.