Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Uniós pénzekről mondanak le a tárcák

2003.08.01. 07:26
A minisztériumok zöme elsőként az uniós programok keretéből von el komolyabb mértékben, a személyi kiadásokhoz nem nyúlnak - derül ki egy most megjelent kormányhatározatból.
Összesen 76 milliárd forintot zárolnak a 2003-as központi költségvetés kiadásaiból. A kormány a költségvetési hiány előirányzatának tarthatóságát várja az intézkedéstől. A központi kormányzati szervek, valamint három további költségvetési szerv szabadon dönthettek arról, hogy az egységesen 2,5 százalékos elvonást milyen tételekből hozzák össze.

A honvédelmi tárca a vezérkartól vont el

A 2,5 százalékos csökkentés a listavezető Honvédelmi Minisztérium esetében 7,5 milliárd forintra rúg, ennek több mint 50 százalékát a vezérkar közvetlen szerveitől vonják el. A belügy 6,74 milliárdjából a rendőrségtől elvont összeg 462 milliót tesz ki. A tárcánál fajlagosan a lakásépítési beruházások (33 százalék), az állami támogatású bérlakásprogram (10 százalék) és a hivatásos állomány nyugdíjaztatásának (11 százalék) költségeit nyirbálják meg leginkább.

A legtöbbet a felsőoktatás veszítette

Az oktatási tárca 5,5 milliárdos elvonásának fő vesztese a felsőoktatás 3,37 milliárd forinttal, a személyi kiadásokhoz nem nyúlnak az egyetemek. A környezetvédelmi tárca a 894,5 milliós elvonás 70 százalékát az uniós támogatással készülő társfinanszírozási keretből veszi el, mivel a tendereztetések elhúzódása miatt a pénzt egyébként sem használhatná fel idén.

Az egészségügyben egy PHARE informatikai fejlesztési program marad el, a gép-műszer beszerzési program forrása pedig 211,4 millió forinttal (10 százalék) apad. A konszolidációra és reorganizációra szánt pénz 70 százalékát zárolja a tárca, személyi és intézményi költségeket azonban nem érint a 2,4 milliárdos elvonás.

Nem lesz agrárlogisztika

A gazdasági tárca főként az ISPA-támogatásokból megvalósuló programok finanszírozását fogja vissza. Az agrárlogisztikára szánt 400 millió forint teljes elvonásán kívül a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium - a GKM-hez hasonlóan - a főbb kiadási tételeknél 2,5 százalékkal vág.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a múzeumrekonstrukció 2,7 milliárdos költségét 20 százalékkal mérsékli, ezenfelül a kulturális beruházások támogatása csökken 10 százalékos mértékben. A sporttárca a sportvállalkozások támogatását lenullázza, a sportlétesítmény-fejlesztés támogatását pedig 142 millióval csökkenti.

Kevesebb pénz fiatal kutatói pályázatokra

A Gazdasági Versenyhivatal 28,4, a Központi Statisztikai Hivatal 293,9, a Magyar Tudományos Akadémia pedig 904,9 millió forinttal mérsékli kiadásait. Az MTA több mint 130 milliót von el az akadémikusi tiszteletdíjak és hozzátartozói ellátási díjak keretéből, hasonlóan jelentős a fiatal kutatói pályázatok támogatásának mérséklése.