Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Kétharmaddal nyerne az igen egy EU-népszavazáson

2002.11.14. 12:17
A 11 EU-tagjelölt ország polgárai az Európai Uniós tagságot támogatnák egy esetleges népszavazás esetén - derül ki a Taylor Nelson Sofres kutatásából. Átlagosan a megkérdezettek 65 százaléka voksolna igennel és csupán 19 százalék nemmel, Magyarországon pillanatnyilag 66 százalék az "igen" támogatottsága.
Romániában a legnagyobb az EU-tagság támogatottsága (77 százalék), ezt követi Bulgária (67 százalék), Törökország és Magyarország (mindkettő 66 százalék). A csatlakozás átlagos támogatottságot élvez Szlovéniában (64 százalék) valamint Szlovákiában és Lengyelországban (mindkettő 62 százalék). Litvániában (55 százalék), Lettországban (51 százalék), Csehországban (49 százalék) valamint Észtországban (48 százalék) már kevésbé népszerű, de a támogatók tábora a megkérdezettek körében még ezekben az országokban is nagyobb, mint az ellenzőké. p> Több magyar szeretné

Néhány országban fontos változás figyelhető meg az elmúlt évhez képest. Az észt, a litván, a lengyel, a magyar és a török válaszadók közül idén lényegesen többen szavaznának az EU csatlakozás mellett, mint tavaly. A legnagyobb növekedés Észtországban és Lengyelországban figyelhető meg (nagyjából 10 százalék).

Utazni, tanulni

A tagjelölt országok polgárai pozitív és negatív változásokra egyaránt számítanak a csatlakozás után. A vizsgált országokban a megkérdezettek 75 százaléka jobb utazási lehetőségekre számít, míg kétharmaduk (67 százalék) a tanulási lehetőségek javulását várja. Másrészt, a lakosság kevesebb, mint fele (41 százalék) gondolja, hogy a fogyasztási cikkek ára csökkenni fog.

Törökországban és Romániában említették a leggyakrabban, hogy az ország lakossága nyer a csatlakozáson, míg e téren a csehek bizonyultak a legvisszafogottabbnak - hasonlóan az előző évi eredményekhez.

Komplexusos baltiak

A 11 tagjelölt országban a lakosság fele érzi úgy, hogy ha országukat felvennék az Európai Unióba, azt ott csak másodrendű partnernek tekintenék a többi, gazdagabb EU ország mellett. A megkérdezetteknek nagyjából egyharmada volt ellenkező véleményen. A lettek, a szlovákok és az észtek bizonyultak a legpesszimistábbnak ebben a kérdésben - tíz válaszadóból mintegy hét gondolta úgy, hogy országa csak másodrendű szerepet játszana csatlakozás esetén. E téren a törököknek van a legkevesebb fenntartásuk, náluk a pesszimista és optimista vélemények egyensúlyban vannak.

Félnek az áremelkedéstől

E tanulmány eredményei megerősítik, hogy az EU-tagjelölt országokban a közvélemény a csatlakozás támogatása felé hajlik. Nagyon fontos, hogy egyik országban sem növekedett jelentősen a csatlakozást ellenzők aránya. Jóllehet a legtöbb tagjelölt országban támogatják a csatlakozást, a lakosságnak alapvető fenntartásai vannak, főképp az életszínvonal, közelebbről a fogyasztási cikkek árának alakulásával kapcsolatban az Európai Unióba való belépést követően - állapítja meg a kutatási anyag.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!