Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Felesleges a betegszámla?

2005.01.06. 08:15
Úgy tűnik, a betegszámla nem lesz több propagandafogásnál, nem ad ugyanis valós képet a kórházi ellátás költségeiről és a szakemberek szerint a hálapénz intézménye sem ettől szűnik meg.
Lassan egy év annak, hogy az éppen aktuális hálapénzbotrányt követően a szaktárca programot dolgozott ki a paraszolvencia felszámolásáért. E program egyik eleme a betegszámla hivatalos nevén finanszírozási előkalkuláció, amelyet január elsejétől a betegek kérésére a kórházak kötelesek kiállítani. A számla alapján a betegek elvileg képet kaphatnak arról, hogy ellátásuk mennyibe is kerül.

Elgondolások

Az elgondolás az volt, hogy a magas összeget látva a beteg talán meggondolja, hogy a (saját és az orvos) zsebébe nyúljon, illetve így értelmezhetőbbé válik, hogy az ingyenes egészségügyi ellátás egyáltalán nincs ingyen. A jelenlegi kivitelezés azonban várhatóan sem a betegek gondolkozását nem változtatja meg, de a finanszírozási visszaéléseknek sem tud gátat szabni. A betegek ugyanis nem kapnak valós képet az ellátásuk költségeiről.

Illyés Sarolta, a szaktárca illetékese a NAPI Gazdaságnak elmondta: a számlán megjelenő adatok csak tájékoztató jellegűek. Csak azt tartalmazzák, hogy az elvégzett beavatkozások, kezelések után az OEP mennyit fizet a kórháznak. A számlán tehát nem szerepel az ellátás személyre szabott költsége. Az viszont az intézményeken múlik, hogy a kalkulációt mennyire részletesen állítják össze, így az nem használható kontrollként a túlszámlázások kiszűrésére. Igaz, ez eredetileg sem volt a számla célja, holott az izgalmasabb lenne, ha a beteg is képet kaphatna arról, hogy mi az, amit ténylegesen elvégeztek rajta és mi az, amit csak a TB számára számláztak ki.

Marad a hálapénz

Feltehetően a kalkuláció sem állítja meg a zsebekbe csúszó borítékokat. A hálapénznek ugyanis nem csak az az okozója, hogy a betegek nincsenek tisztában az ellátás árával. Ráadásul a paraszolvencia az orvosok mindösszesen harmadához kerül. Ez egy társadalmi viselkedési forma, amelynek kialakulásért nagyban felelős a kiszolgáltatottság érzése és az alulinformáltság - mondta Golub Iván, a Kórházszövetség elnöke.

Az elnök szerint ezzel együtt nem mindig vannak összhangban a beteg által kívánt és a valós szükségletek. A megoldás ezért egy jól finanszírozott rendszer, a szakmában dolgozók tisztességes honorálása és a hálapénz jogszabályban rögzített tilalma lehetne - mondta Golub.