Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

A költségvetést nem kell átrendezni az Európa-terv miatt

2003.02.12. 10:07
Európa-tervet hirdetett keddi parlamenti beszédében Medgyessy Péter kormányfő. A csomag költségkihatása meghaladja az ezermilliárd forintot, ám az ennek döntő hányadát kitevő autópálya-építés és a többi elem zöme sem újdonság. A Világgazdaság számításai szerint az idei büdzsét nem kell átrendezni miatta.
- A magyar gazdaság erős, ezt bizonyítja, hogy a napokban minden idők legsikeresebb nemzetközi eurokötvény-kibocsátását hajtottuk végre - szögezte le "évnyitó" beszédében Medgyessy Péter. A miniszterelnök értékelése szerint két évvel ezelőtt a gazdaságpolitika irányt vétett, ami a versenyképesség csökkenéséhez vezetett, és "sajnos az erős forint mítosza ma is érezteti hatását". Ennek eredményeképpen kevés a vállalati beruházás, túl olcsó az import, nincs elég exportkedv.

A köztársaság eszméje, a gyerekek jövője, a hétköznapok nyugalma és az EU - ezek voltak Medgyessy Péter beszédének motívumai. A Világgazdaság úgy értesült, a beszéd tartalmának meghatározásakor a "szándékolt pragmatizmus és a háttérbe tolt ideológia" elve volt meghatározó. Kormányzati szakértők szerint a miniszterelnöki felszólalás hagyományteremtő kíván lenni abban a tekintetben is, hogy döntően nem a múltról szól, nem értékel, hanem a jövőre vonatkozó programokat, konkrét intézkedéseket vázol fel.

A kormányfő által meghirdetett Európa-terv tíz pontban összegez teendőket, amelyek költségvonzata meghaladhatja az ezermilliárd forintot. Emiatt azonban - a Világgazdaság kalkulációi szerint - nem kell átrendezni az idei büdzsét. A felsorolt kiadások a középtávú költségvetési kerettörvény első elemeinek tekinthetők. Emellett a vállalkozások támogatását az MFB finanszírozhatja, míg a másik forrást az ÁPV Rt. privatizációs bevételei jelenthetik.  • Vennék
  • Hírek