Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Könnyebb uniós üzletszerzés

2004.05.20. 08:08
Jelentősen megkönnyítheti magyar cégek EU-tagállambeli szolgáltatásnyújtását az a direktívatervezet, amelyről kedden jutottak egyetértésre az unió szakminiszterei Brüsszelben.
A határon átnyúló, letelepedéssel nem járó, szabályozott szolgáltatások esetében a szakképesítés külföldi elismertetési kötelezettségét szüntetné meg a versenyképességi tanács által elfogadott direktívatervezet. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy ha például egy magyar könyvelőcég Hollandiában kíván akár rendszeresen is, de letelepedés nélkül könyvelőszolgáltatást nyújtani, akkor ezentúl nem kell a holland hatóságok előtt is elismertetnie a szakképesítését.

Jelenleg csupán nyolc szakmában lehetséges ez a jóval egyszerűbb eljárás: az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek, általános ápolók, szülésznők, állatorvosok, építészek és jogászok esetében. A többi szakma esetében hosszadalmas elismertetési eljárásra van szükség. A most elfogadott tervezet célja éppen az, hogy minden szabályozott szakmára kiterjessze az egyszerűbb eljárást, éppen a határon átnyúló szolgáltatásáramlás élénkítése céljából - közölte Mészáros Gábor, az Oktatási Minisztérium főosztályvezetője.

Ennek a célnak a megvalósulása természetesen a szabályozás részletein múlik, amit azonban erősen befolyásolhat az Európai Parlament együttdöntési jogköre: a jogszabálytervezet a mostani tanácsi megállapodás után második olvasatra visszakerül a strasbourgi honatyák elé. A tervek szerint a direktíva végleges szövege még az idén megszületik, a tagállamoknak pedig ezt követően két évük lesz arra, hogy tartalmát átültessék saját jogrendjükbe.