Piroska
-2 °C
5 °C

Indul az Euro Vegas Bezenyén

2006.01.20. 08:06
Hamarosan indulhat a bezenyei megaprojekt, miután a kaszinókomplexum üzemeltetésére kiírták a pályázatot. A Las Vegas-i Ellis Gaming közel félmilliárd euróból valósítaná meg az Euro Vegast. A kaszinók és szállodák mellett külön élményváros is épül. Ennek a beruházásnak a támogatásáról jövő héten dönthet a kabinet.
Nyilvános pályázatot hirdetett a Pénzügyminisztérium egy legfeljebb öt játékkaszinóból álló egység üzemeltetésére. A tender lezárultával elkezdődhet a Bezenye és Hegyeshalom között félúton lévő kaszinókomplexum felépítése. A koncessziót 20 évre nyerheti el a győztes, öt egység esetén évente összesen mintegy 3,5 milliárd forint ellenében.

Schmatovich Mátyás, Bezenye polgármestere szerint a pályázatban megfogalmazott komoly feltételek miatt várhatóan a kaszinóberuházást már régóta tervező Ellis Gaming LLC jöhet szóba lehetséges befutóként. Mint mondta: a település képviselő-testülete évek óta várta ezt a pillanatot.

A Las Vegas-i székhelyű társaság az első ütemben két kaszinót és hozzá tartozó kiszolgálóegységeket, hoteleket építene. Két év alatt pedig várhatóan összesen öt kaszinó és öt szálloda készülhet el. Mindegyikükben több ezer nyerőautomata működik majd. A teljes beruházás mintegy 460 millió euróba kerülhet. A polgármester szerint a komplexum hatezer embernek adhat munkát.

Az Euro Vegas elindítását már tavaly megelőzte egy törvénymódosítás, ennek értelmében sávos rendszert vezettek be a kaszinók adózására vonatkozóan. Így ötmilliárd forintos bevétel esetén 25 százalékos, öt- és tízmilliárd forintos bevétel között 20 százalékos, 10 milliárd feletti forgalomnál pedig 10 százaléknyi adót kell fizetni az üzemeltetőknek. A kaszinók mellett kiemelkedő turisztikai jelentősége lehet a Lukale Investment & Development AG osztrák projektcég által tervezett élményváros felépítésének is. A társaság korábbi jelzése szerint az első ütemben egy 60 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont épülhet, emellett terveznek egy több mint 500 szobás ötcsillagos szállodát is. A második ütemben többek között élményparkkal, wellnessfürdővel, hullámvasúttal és golfpályával egészül ki a beruházás. A társaság a teljes projektet közel 400 millió euróból finanszírozná. Az élményváros ugyancsak több millió látogatóval számol éves szinten. A bezenyei polgármester információi szerint a beruházást a magyar kormány is támogatná. Mint mondta: erről a kabinet a jövő héten dönthet.

Az ágazatban érdekelt hazai vállalkozások számára sokkal nehezebb lett az élet pénznyerő automaták piacán a tavaly szeptembertől hatályos új törvények miatt. A cégeknek ugyanis a korábbi 75 ezer forintos játékadó után már 100 ezret kell fizetni. Eggenhofer Zsolt, a Magyarországon és Romániában is jelentős érdekeltséget szerzett Central Casino Hungary Szerencsejáték Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: a törvénymódosítás életbelépése óta 25 millióval több adót fizetnek havonta. Jelezte azt is: a társaság három játéktermét zárta be, ez egyben 12 dolgozó elbocsátást is jelentette, emellett pedig tíz kocsmában is megszüntették jelenlétüket.