Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Az evázóknál nem lesz kettős könyvvitel

2003.05.05. 11:05
Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megmenti a betéti társaságokat attól, hogy jövőre a kettős könyvvitelre vonatkozó szabályokra kelljen áttérniük. A számviteli törvény szerint 2004. január 1-jétől minden vállalkozásnak a kettős könyvvitel szerint kell elszámolnia. Ezt a passzust még a könyvelők is gyakran túl mereven értelmezik.
A közhiedelemmel ellentétben nem kell áttérniük a szigorúbb könyvvezetési szabályokra azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerinti adózást választották, és az egyszerűsített bevételi nyilvántartás szerint vezetik kimutatásaikat. Az evázókra ugyanis alapesetben nem vonatkoznak a számviteli törvény általánosító előírásai. Ez a kivétel kifejezetten az evázó betéti társaságok számára fontos. Nekik jövő év januárjától jelentős könyvelési költséget takaríthat meg az evában maradás.

Az evázó ügyvédek már váltottak

Az ügyvédi irodák már nem ennyire szerencsések. A jogi személyek ugyanis (ide tartoznak az ügyvédi, a szabadalmi ügyvivő és a végrehajtó irodák is) csak abban az esetben választhatták ez év januárjától az evát, ha nyilvántartásaikat átállítják a kettős könyvvezetés szabályai szerint. Azok az ügyvédi irodák, amelyek nem éltek az eva lehetőségével, továbbra is könyvelhetnek egyszeres módon. A jogi személyiséggel rendelkező vállalkozások, például a kft.-k már eddig is a kettős könyvvezetésre voltak kötelezve, akár eváznak, akár nem. Így azokat a jövő januári változás nem érinti.

A 2001 elején hatályba lépett, megújított számviteli törvény hároméves haladékot adott a kettős könyvvitel általánossá tételére, hiszen a 2004-es időpont előtt csak meghatározott körnek kellett bevezetnie a szigorúbb könyvvitelt. Így az újonnan alakított vállalkozások mellett mindeddig csak azokat kötelezte a törvény a könyvelés átállítására, amelyeknek a vállalkozási tevékenységükből származó éves nettó árbevételük - két egymást követő évben - meghaladta az ötvenmillió forintot.

Az alapítványok könyvelése nem változik

A lakásszövetkezetek, társasházak, társadalmi szervezetek, köztestületek, alapítványok, közalapítványok 2004 januárja után is maradhatnak az egyszeres könyvvezetés mellett, ha teljesítik a törvény által meghatározott feltételeket. Így jellemzően csak alaptevékenységet folytatnak, valamint az ötvenmillió forintra vonatkozó árbevételi limitet sem lépik túl.