Leonóra, Inez
-3 °C
6 °C

Jövőre megduplázódhat az evázók száma

2003.05.08. 09:44
Az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választó cégek az első negyedévben 8,4 milliárd forintot fizettek be, ennek alapján az idei három eva-befizetés nyomán valószínűleg túlteljesül a 2003-ra tervezett 16 milliárd forintos bevételi terv.
Az első előlegfizetéskor az evára bejelentkezettek ötöde, közel 12 ezer vállalkozás nem fizetett adót, ők a következő időszakban már vélhetően elérnek árbevételt, és észben tartják a határidőket - derül ki az adóhivatal jelentéséből. Az adóbeszedők örömét csupán némileg csökkenti, hogy 89 gazdálkodó úgy fizetett evaelőleget, hogy nem is tartozik az evás körbe. Az APEH kimutatása szerint a társas vállalkozások fizetési fegyelme valamivel magasabb volt, mint az egyéni vállalkozóké. Az adatok alapján a cégek az első negyedévben átlagosan 1,5 millió, az egyéni vállalkozók 900 ezer forint bevételre tettek szert. A társaságoktól befolyó adóelőleg átlagosan 223 ezer forint volt.

A vendéglősök havi bevétele 80 ezer forint

A legtöbbet - átlagosan 306 ezer forintot - az ügyvédi irodák, legkevesebbet a közkereseti társaságok fizettek be. A társaságoktól befolyó evaelőleg csaknem felét 9300 budapesti cég fizette be, míg a megyékben 40-160 millió forint folyt be. A legkevesebb előleget a Nógrád megyei társaságok rótták le. Az egyéni vállalkozók közül 28 ezren fizettek, átlagosan 133 ezer forintot.

A szakmák közül a szoftverkészítők kerestek a legjobban, átlagosan havi 120 ezer forint bevételük volt. A vendéglősök ezzel szemben csak havi 80, a kiskereskedők 90 ezer forintot értek el az adatok szerint. Az átlagot a taxisok képviselik havi 100 ezer forint bevétellel.

Duplázódhat

"Az eva annyira kedvező, hogy sok vállalkozás nem mert hinni a szemének, s elképzelhetetlennek tartotta, hogy a költségvetés hosszú távon lehetővé teszi az átalányadót" - mondta lapunknak Zara László, az Adótanácsadók Országos Szövetségének elnöke. Elvileg ugyanis mintegy 150 ezer vállalkozás választhatta volna az új adónemet, ám csupán 53 ezer kötött ki mellette. Ha a bizonytalanság elmúlik, jövőre az evázók száma akár meg is duplázódhat - véli Zara.

Az állam nullszaldós

Véleménye szerint sok könyvelő meg akarta tartani ügyfeleit, ezért beszélte le az eva választásáról. (A könyvelőcégek közül sok lépett be az eva-körbe.) Aggodalmuk azonban megalapozatlannak bizonyult. A tapasztalatok szerint ugyanis csupán néhány ügyfelet veszítettek az eva miatt, sőt bevételt is alig, mivel csupán az idei inflációt követő áremelésről kellett lemondaniuk. Az evával a költségvetés sem járt rosszul. A PM számításai szerint ugyanis az új adónem miatt kieső szja-, társasági adó-, valamint áfabevételt nagyjából semlegesítik az eva-bevételek, így a büdzsé nullszaldóval kerül ki a dologból.