Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Eltűnt az evás vagyon?

2003.06.17. 09:05
A vártnál kevesebb pénz, mindössze háromszázmillió forint folyt be az evások osztalékadót kiváltó adójából. Ezt a felhalmozódott vagyonrész után kell három egyenlő részletben megfizetni. Az első határidő június 2-a volt. Azt még nem tudni, hogy az evások az utolsó napig kivártak-e, vagy még a múlt év végén gyorsan "elvásárolták" vagyonukat.
Elvileg május hónap végéig kellett az evázó vállalkozások egy részének befizetnie az osztalékadót kiváltó adót. Ez azt a likvid vagyonrészt - jellemzően a házipénztárban felgyülemlett összeget - terheli, amely az utóbbi években halmozódott fel a társaságokban.

Lehet, hogy az adózók az utolsó napig kivártak

Mivel a határidő hét végére esett, így elég volt június 2-ig felkeresni a bankokat. A magyar adózó egyik jellemző vonása azonban, hogy a határidő utolsó percéig vár a befizetéssel, így ezen lehet, hogy a befizetett összegek egy része a büdzsé júniusi bevételeit gazdagítja majd.

Májusban mindössze háromszázmillió forinttal emelkedett a költségvetés egyszerűsített vállalkozási adóból származó bevétele. Az APEH adatai alapján még a mérsékelt várakozásokat is alulmúlhatta az evázók átutalásából származó osztalékbevétel.

Tizenötezerből csak 803-an fizettek

Összesített adat még nem áll rendelkezésre, de a pénzforgalmi adatok azt mutatják, hogy a határidőt megelőző és az azt követő három munkanapban - amikor a befizetések zöme beérkezik - 107 millió forint adót fizetett be 803 adózó.

Ez az összes érintett töredéke, hiszen a Pénzügyminisztérium korábbi közlése szerint mintegy 15 ezer, az egyszerűsített nyilvántartást választó betéti és közkereseti társaság, vagyis minden negyedik evázó érintett az osztalékadót kiváltó adó megfizetésében.

Az evások a múlt év végén bevásároltak

Ebből az következik, hogy akár milliárdos nagyságrendű bevételre is lehetett számítani. A mérsékelt szám arra utal, hogy a cégek zöme az evába lépés előtt vélhetően "eltüntette" a vagyont.

Ennek egyik lehetősége például az volt, hogy tavaly év végén nagy értékű eszközvásárlásba kezdtek az érintettek. Ezeknek a tárgyi eszközöknek a nettó értéke ugyanis csökkentette az adóalapot, ami legális módja volt a vagyon apasztásának.