Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Tizennyolcmilliós eva-határ?

2003.09.09. 08:55
Tizennyolcmillió forint éves bevételük lehet majd az evát választóknak - ez az elképzelés kerülhet a holnapi kormányülés elé. Valószínű, hogy a támogatott lakáshitelek plafonja 10 millió forint lesz, s a támogatás mértéke sávosan igazodhat a hitel nagyságához.
Tizennyolcmillió forintra emelik fel az egyszerűsített vállalkozói adó választásához megengedett bevételi határt - a Világgazdaság információi szerint ebben a kérdésben már megszületett a végső szó a szerdai kormányülésre készülő adójavaslatok között. Az utolsó pillanatokban is folynak azonban számítások a játék- és jövedéki adó emelésének mértékét illetően. Ma születhet végleges döntés afelől is, hogy a lakáshitelek támogatásának módosítására vonatkozó három javaslat közül melyik kerüljön a kormány elé.

Hetvenezer euró

Az eva új értékhatárának megállapításánál a politikai döntés az emelésre vonatkozott, ám azt, hogy ez milyen mértékű legyen, már szűk szakmai megfontolások határozták meg. Nem a bevételek várható növekedésével kalkuláltak azonban; mint a lapunkat tájékoztató költségvetési szakértők elmondták, az átalányadót "amúgy sem jó szemmel néző" Európai Unióban a 70 ezer euró alatti bevételek esetén engedélyeznek eltérést az általános adójogszabályoktól. Ez mintegy 18 millió forintot jelent.

Lakáshitelplafon

Többek szerint ugyan lényegében megszületett a döntés a lakáshitelek támogatásának módosításáról is, ám azt egyelőre még a kormánypárti frakciókban sem ismerik. A kormányülés előtti legutolsó "ámen" kimondására csak ma kerül sor. Így egyelőre csupán valószínűsítették, hogy a támogatott hitelek felső értékhatárát 10 millió forintban korlátozzák, és várhatóan a kamattámogatás mértéke sávosan igazodhat a felvett hitel nagyságához.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!