Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A várt duplája lehet az evabevétel

2003.10.07. 08:39
Az előirányzott 16 milliárd forint dupláját is meghaladhatják az evát választó egyéni és társas vállalkozások befizetései év végéig. A módosításoknak köszönhetően jövőre tíz milliárddal több bevételre számít a minisztérium.
Az első félév tapasztalatai alapján példás adófizetői fegyelem alakult ki az evázók körében. A második negyedévben a több mint 66 ezer vállalkozás 88 százaléka teljesítette kötelezettségét időben, az adóhatóság ellenőrzésének hatására azonban az elmaradók is rövid időn belül pótolták a befizetést.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvvizsgálók Országos Egyesületének elnöke azonban óvatosságra int az adózási fegyelem javulását illetően: az evázó vállalkozók egyéb, nem eva-körbe tartozó tevékenységeik és vállalkozásaik után már nem biztos, hogy hasonló pontossággal utalják át adóforintjaikat.

Jelentős módosítások

h i r d e t é s
A jövő évre vonatkozó törvénymódosító javaslat több kaput is kitár az eddig kizárt vállalkozások előtt. Az eddig 15 millió forintos bevételi összeghatár 25 millióra módosul, valamint bővülhet az evázók köre a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Szerencsejáték Felügyelet illetékességébe tartozó vállalkozásokkal. Az előzetes várakozásokkal szemben a jövedéki termékekhez kapcsolódó vállalkozások ezután sem választhatják az evát.

További jelentős módosítás, hogy a jelenleg eva-körbe tartozóknak nem kell újra bejelenteniük evázási szándékukat december 20-ig. A Pénzügyminisztérium számításai szerint a módosítások révén 9,9 milliárdos bevételnövekedésre lehet számítani, így 54,5 milliárd forint lesz 2004-ben az eva-befizetések végösszege. A növekedés meghatározó része (9,5 milliárd forint) a bevételi határ kitolásából adódik majd.

Az adózók körének hasonló bővülését várja Zara is. A 20 százalékos növekedési becslés alapja az, hogy a jelenlegi evázók zömének bevétele 5 millió forint alatt marad, így nem várható a tömeges jelentkezés. A pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozók közül leginkább a biztosítási ügynököket érintheti az új lehetőség, a szerencsejátékban érdekeltek közül pedig a magánlottózók választhatják az evát a 25 milliós bevételi határ miatt.