Ágnes
-1 °C
2 °C

Jövő novemberig húzható az idei evatartozás

2003.10.14. 08:22
A fizetés elmulasztása miatt egyelőre nem kerülnek ki a vállalkozók az evakörből. A harmadik negyedéves befizetés határideje tegnap járt le.
A példás adózási fegyelmet mutató evázók idén összesen 33 milliárd forintot fizetnek be az államkasszába a Pénzügyminisztérium becslései szerint. Az előzetes várakozás 16 milliárd forint volt, amit már a második negyedéves időszak után is négy milliárddal haladtak meg a vállalkozók.

Határidő: 11 hónap

A csaknem hatvanezer evázó közül mintegy tízezren nem fizettek az áprilisi határidőig, de az APEH vizsgálatait követően rendezték tartozásaikat a késlekedők. A negyedéves evaelőlegek befizetésének elmulasztása egyébként nem vonja maga után az eva-adóalanyiság megszűnését.

h i r d e t é s
Az adóhatóság nem kér előlegfizetési bevallást, így a késedelmek vagy mulasztások után nem keletkezhet lejárt köztartozás. Az evakörből való kizárást mulasztási bírság vonhatja maga után, ami az adóbevallás kései benyújtásából következhet. Az elszámolást 2004. február 15-éig kell postára adni.

Az evaadóalanyoknak a februári kötelezettség befizetésére gyakorlatilag 11 hónapos határidőt ad az adóhatóság, minthogy bírságot csupán a 2004. december 20-ai határidő be nem tartása esetén szab ki - közölte Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvvizsgálók Országos Egyesületének (MAKOE) elnöke.

Kizárás után, négy évig nem lehet tag

Ugyanakkor az evázóknak a 2002-ből származó köztartozásokat egy hónapon belül ki kell egyenlíteniük, mivel az APEH valószínűleg novemberben befejezi az evázók jogosultságának vizsgálatát. Akinél köztartozást találnak, az kizárható az evakörből. A tartozások felszámolása annál is inkább lényeges lehet, mert az eva-adóalanyiság megszűnését követő negyedik évig nem választható ismét ez az adónem.

Az evázóknak kedvez az a lehetőség is, amely szerint az evaalap 50 százaléka lehet az iparűzési adó alapja. A szisztéma az evázók nagy részének megéri, mivel az alacsony anyagköltségű, valamint alvállalkozói terhektől mentes vállalkozóknak elég csekély a költségszintje ahhoz, hogy így járjon jobban. Az evázók nagy része pedig éppen azokból a szolgáltatási ágakból (ügyvédek, könyvelők, biztonsági őrök, műszaki tervezők, ügynökök) kerül ki, ahol alacsony az elszámolható költségek szintje.