Krisztina
19 °C
25 °C

Tízmilliárdot fizettek az evázók

2003.10.18. 11:33
Tízmilliárd forint egyszerűsített vállalkozói adót fizettek be az adózók a harmadik negyedévben - derül ki az APEH legfrissebb adataiból. A pénzügyi kormányzat arra számít, hogy az év végéig az eredeti előirányzat kétszerese - 32-33 milliárd forint - folyik be az új adónemből.
A magyarországi evás vállalkozók illetve vállalkozások összesen 10 milliárd forintot fizettek be a harmadik negyedévben - derül ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal legfrissebb adataiból.

Az adóhatóság közleményében emlékeztet arra, hogy 2003 az eva első éve volt. Azok az egyéni és társas vállalkozók választhatták ezt az új adónemet, akiknek az éves bruttó, azaz áfával növelt bevétele nem haladta meg a 15 millió forintot. Az eva mértéke a bruttó árbevétel 15 százaléka - magát az adót negyedévente kell megfizetni.

Kétszeres bevétel

Az evából a tervezett költségvetési bevétel - az egész esztendőre - 16 milliárd forint volt. Ez az előirányzat már július végére túlteljesült. A harmadik negyedévi befizetések tovább növelték a túlteljesítést - az elért bevétel október 17-éig 13,6 milliárd forinttal haladja meg az éves előirányzatot.

A pénzügyi kormányzat azzal számol, hogy 2003-ban az evából származó költségvetési bevétel eléri a 32-33 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó vállalkozások az eredetileg számítottnál kétszerte több evát fizetnek.

Mint az Index korábban megírta, jövő évre az evára várhatóan új szabályok vonatkoznak: a kormánynak az a javaslata, hogy az éves árbevételi határ 15-ről 25 millió forintra nő. Az APEH adatai szerint jelenleg Magyarországon 610 ezer egyéni és társas vállalkozás felel meg ennek a feltételnek, és általános az a vélekedés, hogy jövőre a jelenlegi 60 ezernél több lesz az evások száma az országban.