Auguszta
-3 °C
2 °C

Nincs tolongás az eváért

2003.11.18. 08:20
Kapcsolódó cikkek (1)
Nem tolonganak a 15 és 25 millió forint közötti éves bruttó árbevétellel rendelkező vállalkozások az adóhivatalnál, hogy jövőre beléphessenek az egyszerűsített vállalkozási adóba. A már evázóknak automatikusan meghosszabbítják a "tagságukat".
Adószakértők legalábbis az elmúlt hetekben semmilyen érdeklődést nem tapasztaltak e cégek körében. Ez ugyanis olyan üzemméret, ahol már magas költséghányaddal működnek a vállalkozások, márpedig az eva épp az alacsony költségekkel terhelt vállalkozásoknak kedvez - állítják a szakemberek.

Hét százaléknak van adótartozása

Korábbi számítások szerint néhány tízezer cég nyerhetne az új árbevételi határ alapján bebocsátást az eva-körbe, ám a jelek szerint ennél jóval kevesebben váltanak. Az APEH tájékoztatása szerint idén szeptember végéig összesen 4415 evázó adóalany mulasztotta el az adóelőleg-fizetési kötelezettségét teljesíteni, vagyis az új adónemet választók 7 százalékával van elszámolnivalója az adóhivatalnak.

Az elmúlt időszakban mintegy 1300 adózónál vizsgálták meg az adóellenőrök az előlegfizetés elmaradásának okát. Az ezt firtató kérdésekre lényegében csak azt a számításokkal alátámasztott választ fogadja el az APEH, hogy a vállalkozás éves várható eredménye nem éri el azt az összeget, ami alapján évközben fizeti az előleget - hívja fel a figyelmet Zara László adószakértő.

Sűrűsödnek a befizetések

A méltányossági kérelem még abban az esetben sem hatja meg az adóhivatalt, ha a megsűrűsödött adófizetésekre hivatkozik az adóalany: az evázók ugyanis idén az előlegek mellett még az előző évi gazdálkodásuk után is teljesítették adófizetési kötelezettségeiket. Hasonlóra egyébként jövő év elején is számíthatnak az evázók. Február közepéig kell ugyanis befizetniük a negyedik negyedéves előleget, egyben legkésőbb eddig az időpontig lehet az éves eredmény szerint számított adó mértékéig kiegészíteni (vagy éppen visszaigényelni) az évközben fizetett előlegeket.

Az egyszerűsített nyilvántartást választó evázók emellett az osztalékadót kiváltó adó második részletével is megörvendeztetik az APEH-et; igaz, ez nem jelentős tétel, az első - idén májusban esedékes - részletből néhány százmillió forint bevétele származott csak a költségvetésnek.

A korábbi évekről felhalmozódott adózatlan bevételét tehát csak kevés adózó tudta idő előtt kivinni a vállalkozásból. Februárt követően, mindössze két hónap múlva már az új év első negyedéves befizetéséről kell gondoskodniuk a vállalkozásoknak, ennek határideje április 12. Az év eleji kiköltekezésre való felkészüléshez viszont kellő időt biztosít, hogy az idei harmadik és negyedik negyedéves eva-előlegek befizetése között nem a szokásos három, hanem négy hónap telik el (október után februárban kell fizetni).