Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Nem jogvesztő az evabefizetés elmulasztása

2004.02.19. 08:46
Az egyetlen kikötés, hogy az eva alá történő bejelentkezés napján - tehát minden év december 20-án - nem rendelkezhet végrehajtható köztartozással az adózó.
A bevételi nyilvántartást vezető evázóknak (egyéni vállalkozóknak, betéti társaságoknak, közkereseti társaságoknak) február 16-áig kellett leadniuk adóbevallásukat az előző évről, és eddig az időpontig kellett átutalniuk egyrészt a negyedik negyedévi adóelőleget, továbbá az éves bevallásban szereplő összegre kiegészíteniük az előző évi befizetéseket (illetve túlfizetés esetén visszaigényelniük a különbözetet). Szintén e hét hétfőjéig kellett intézkedni az osztalékadót kiváltó adó második részletéről.

A befizetés elmulasztása nem fosztja meg automatikusan az adóalanyiságtól az evázót, bár egyes értelmezések szerint a bevallás határideje után végrehajtható köztartozása keletkezett a befizetést elmulasztóknak, ami kizáró ok az evából. Az evatörvény szerint azonban az eva alá történő bejelentkezés napján - tehát minden év december 20-án - nem rendelkezhet végrehajtható köztartozással az adózó - hívják fel a figyelmet adószakértők, és ezt az álláspontot erősítette meg a Napi Gazdaságnak az adóhivatal is.

Aki tehát most nem fizette be az adóját vagy annak egy részét, az december 20-áig a késedelmi pótlékokkal együtt megteheti anélkül, hogy kikerülne az eva alól.