Oszkár
20 °C
29 °C

Milliós extrabevétel evás cégeknek

2004.03.16. 16:50
A társas vállalkozások 25 millió forintos teljes evakeretének legális kihasználására épít egy új üzleti kezdeményezés. Az InfoRádió értesülései szerint az EVA Klub nevű szerveződés évente milliós többletbevételt kínál az anonim adatbázison keresztül egymásra találó vállalkozásoknak.
A napokban számos budapesti evás vállalkozás kapott levelet egy Waldon Consulting nevű cégtől. A levélben a társaság az EVA Klub nevű kezdeményezés előnyeit ecseteli, és rögtön egy táblázattal támasztja alá, hogy egy 4,2 millió forintos éves jövedelemmel rendelkező cég adózott jövedelme hogyan növekedhet egy szerződéssel 6 millió forintra.

Az Info Rádió megkereste a Waldon Consultingot, amelynek vezetője nem akart nyilatkozni. Háttérinformációként azonban közölte, hogy a látszat ellenére cége nem a szabad evakeretekkel kereskedik, ellenkezőleg, hozzásegíti az evás cégeket, hogy hatékonyabban működjenek.

Partnert keres

A konstrukció alapja, hogy az APEH adatai szerint az evás társas vállalkozások átlagos éves árbevétele 6 millió forint. Ez 19 millió forinttal alatta marad az engedélyezett 25 millió forintos keretnek. Ha ez az átlagos cég bejelentkezik a klub adatbázisába, akkor az olyan részadatain keresztül, mint például a tevékenységi kör, hamar rátalálhat egy másik vállalkozás, amely nem evás, de jobb adózási feltételekre vágyik. De jelentkezhet magánember is, aki nem tud számlát adni az általa végzett tevékenységről, és ehhez partnert keres.

Részesedést vesz

Ha a felek megegyeznek, akkor az új cég 25 százalékos kisebbségi üzletrészt vásárol az evás cégből, és a 25 milliós keret maradékát kitölti saját bevételével. A megállapodás szerinti bevételmegosztás után jól jár az evás cég, mert akár kétmillió forinttal is nagyobb adózott jövedelemhez jut, de legalább ennyire jól jár a másik cég is, mert bevételét a kisebb kulccsal, és egyéb kedvezményekkel járó eva szerint számolja el.

A 2004-ben alakult Waldon Consulting vezetője szerint az ügylet teljesen legális. Úgy vélte, hogy egy evás cég nem vállal kockázatot azzal, hogy idegen vállalkozást beenged cégébe, mert a kisebbségi tulajdonosnak nincs szinte semmi jogosítványa. A társaság a hátteret, mintákat és szakembereket biztosítja a szerződő feleknek.