Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Már nem működik az evaklub

2004.07.21. 08:20
Érdeklődés hiányában felhagyott működésével az evaklub, az első olyan kezdeményezés, amely az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szabályainak törvényes keretek közt történő kihasználását célozta.
Az adómegtakarítással kecsegtető klub lényegében egyfajta "társkereső" vállalkozás volt adózók részére. Olyan társaságoknak kínálta fel szolgáltatását, amelyek nem használták ki a nyugalom adójának is nevezett eva 25 millió forintos árbevételi plafonját. Feladata szerint a klub az ilyen cégekbe való társulást segítette volna a bruttó bevétel utáni 15 százalékos evánál jelenleg nagyobb terhet fizető adózóknak.

A klub internetes honlapján olvasható közlemény szerint azért döntöttek - négyhavi működést követően - a tevékenység befejezése mellett, mert a piac érdeklődésén túl számottevő aktivitás nem mutatkozott. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a konstrukció jogi szempontból megállta a helyét, még ha bonyolultnak is tűnt sokak számára.

A tevékenység elindulásakor adószakértők arra figyelmeztettek, hogy nemcsak az evás cégnek, de a befektetni szándékozóknak is jelent kockázatot az

effajta ügylet. Aggályos lehet ugyanis, ha az interneten egymásra találók látszatszerződéseket kötnek, vagyis az evás cég csak a számlát bocsátja ki, de a teljesítést a befektető korábbi cége végzi, ami egyértelmű adócsalásnak minősíthető. Erre egyébként az evaklubtól függetlenül most is van lehetőség, és valószínűsíthető, hogy aki ekként kíván törvényt szegni, megpróbálja szűk körben elintézni az ügyletet, nem az internetes adatbázisból választ ehhez partnert.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!