József, Bánk
-6 °C
0 °C

Félezer milliárd forint az evásoknál

2005.07.18. 08:09
Az evás társaságok tavaly 76 milliárd forint adót fizettek be, ez alapján árbevételül 507 milliárd forint volt. Az összeg az idén elérheti a 666 milliárd forintot, vagyis egy év alatt több mint 33 százalékkal emelkedhet az evás cégek adóalapja - igaz, közben a létszámuk is 24 százalékkal bővült.
Az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) alá tartozó vállalkozások összesen 507 milliárd forint árbevételt realizáltak 2004-ben - derül ki az adóbevallások nem végleges összesítéséből. Az adóalanyok közül az egyéni vállalkozásokra 203, a társasokra 304 milliárd forint jutott.

Árbevételük után 76 milliárd forint adót fizettek az evások: értelemszerűen ebben is kétötöd-háromötöd volt a megoszlás az egyéniek és a társas vállalkozások között. Létszámarányuk más képet mutat: az egyéniek adják az összes evás vállalkozás többségét, 55 százalékát. Tavaly több mint 83 ezer evázót tartottak nyilván, ők tették ki az összes adóalany - beleértve a költségvetési és egyéb szervezeteket is - 1,4 százalékát. Az összes (6227,7 milliárd forint) beszedett adóból 1,07 százalék volt a részesedésük.

Az APEH eddig mintegy 82 ezer vállalkozó bevallásának feldolgozásával végzett. Zömük egyszerűsített nyilvántartást vezet, ők minden év február közepéig adják le bevallásukat, míg a kettős könyvvezetésűek május végéig kell teljesíteniük kötelezettségüket. Már akik teljesítik határidőre: a PM szerint azért múlta felül 20 százalékkal júniusban az evabevétel a prognosztizáltat - és lett 2,7 milliárd forint -, mert a számviteli törvény hatálya alá tartozó evaalanyok vártnál nagyobb részének húzódott át a tavalyi évhez kapcsolódó befizetése június elejére.

Az APEH 2004-ről szóló évkönyve szerint az evás befizetések valamivel több mint 50 százaléka a fővárosi adóigazgatóságokra fut be, a többi a vidéki igazgatóságokon landol. A tavaly év végéig a vállalkozók által befizetett 67 milliárd forintból - az utolsó negyedévi előlegfizetés határideje a következő év februárja, ezért emelkedhet 76 milliárdra az összes, 2004-hez kapcsolódó eva - az igazgatóságok közül a legnagyobb mértékben, több mint 14 százalékkal az észak-pesti régióért felelős részesült, de az első négybe tartozott a másik két pesti igazgatóság is. Közéjük Pest megye ékelődött, amely jól mutatja a vállalkozások jövedelmezőségének koncentráltságát: az evás vállalkozások 46 százaléka tartozik a közép-magyarországi területhez, befizetett adójuk viszont meghaladja az 51 százalékot. A lista végén Békés, Tolna és Nógrád áll, mind a vállalakozások száma, mind az adó alapján.

Idén megközelítheti a 100 milliárd forintot az evások befizetése, ezt mintegy 100 ezer vállalkozástól várja el a PM. Ez alapján árbevételük az idén elérheti a 666 milliárd forintot, vagyis egy év alatt több mint 33 százalékkal emelkedhet az adóalapjuk - igaz, közben a létszámuk is 24 százalékkal bővült.