Gerzson
-3 °C
3 °C

Keddig lehet evára jelentkezni

2005.12.19. 11:31
Idén is december 20-ig jelentkezhetnek az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá azok a vállalkozók és vállalkozások, akik és amelyek megfelelnek a törvényi előírásoknak. Az áfacsökkentés miatt kevésbé, de még mindig jól járhatnak az evások a váltással.
Azok a vállalkozók, akik jövőre először akarnak az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szabályai szerint adózni, keddig jelezhetik ezt a szándékukat az adóhivatalnál. Az erről szóló nyomtatvány az APEH honlapján innen tölthető le. Ugyancsak keddig lehet kijelentkezni az eva hatálya alól azoknak a cégeknek és egyéni vállalkozóknak, amelyek eddig evásak voltak.

Kevésbé éri meg

Az eva főszabályai idén nem változtak, így jövőre is az ebben az évben meglévő feltételek szerint lehet adózni. Ez azt jelenti, hogy az evát azok a vállalkozások választhatják, amelyek bruttó árbevétele a 25 millió forintot nem haladja meg, legkésőbb 2004-ben elkezdték a vállalkozást, nem büntették őket számla- vagy nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt, nem végeznek jövedéki tevékenységet, nincs adótartozásuk, és van belföldi vállalkozói bankszámlájuk. Az az egyéni vállalkozó, aki evás lesz, a személyijövedelemadó-törvény szerinti átalányadózás lehetőségét nem választhatja.

Az evás bejelentkezésre csak december 20-ig van lehetőség, aki ezt a határidőt elmulasztja, az később már nem pótolhatja. Azoknak, akik idén eváznak, de jövőre már nem szeretnének, szintén december 20-ig van idejük kijelentkezni az egyszerűsített vállalkozói adó alól.

Az eva kulcsa jövőre is a bruttó - tehát áfával növelt - bevétel 15 százaléka lesz. Mivel az áfakulcs 25-ről 20 százalékra csökken, a bruttóból jövőre már kevesebb marad, mint idén. Ebben az évben az evafizetés után, az iparűzési adó megfizetése előtt a nettónál 6,25 százalékkal több pénze volt az evás vállalkozónak, jövőre ez csak 2 százalék lesz. Igaz, a kevés költséggel működő vállalkozók még így is jobban járhatnak, mintha a társasági adó szabályai szerint adóznának.

A december elsejétől érvényes lehetőséggel december 19-ig összesen 3056 adózó - 1603 egyéni vállalkozó és 1453 társas vállalkozás - élt, közölte hétfőn az APEH. Az eva szabályai szerint 2005-ben mintegy 100 ezer egyéni és társas vállalkozó működik, s a bruttó árbevétel 15 százalékát fizeti be az adóhivatalnak. Október végéig összesen 88,5 milliárd forint eva folyt be a költségvetésbe, amely 75,3 milliárd bevételt irányzott elő 2005-re. Tavaly 67 milliárd forint adót fizettek az evás vállalkozások.