Auguszta
-4 °C
2 °C

Kevés az új evázó

2005.12.21. 08:27
Kapcsolódó cikkek (1)
Kedd reggelig 4987 vállalkozás jelezte, hogy jövőre az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerint kívánja fizetni közterheit, míg 43-an az evából való kilépésről értesítették az adóhatóságot - tudta meg az APEH-től a NAPI Gazdaság.
Jelenleg 98,1 ezer vállalkozás tartozik az eva alá, vagyis jövőre alig több mint 7 százalékkal emelkedhet az adózók köre. Mivel jó magyar szokás szerint a vállalkozások egy része vélhetően az utolsó pillanatra hagyta a bejelentkezést (a határidő tegnap éjfélkor járt le), a belépők végleges száma még nőhetett. Lényeges változásra azonban mégsem kell számítani, a Pénzügyminisztérium is 105 ezer evázóval kalkulálva tervezte a jövő évi 106 milliárdos evabevételt.

Mindez azt mutatja, hogy véget ért az adózók bővülésének látványos korszaka. Kezdetben több tízezres nagyságrendben léptek be az újak az eva alá, mostanra viszont azok a vállalkozások is bekerültek, amelyeket az eva bevezetése után hoztak létre (az akkor újnak számító adó pozitív tapasztalatai miatt), s már lejárt a törvényben megszabott kétéves várakozási idejük. A csekély érdeklődés oka lehet még a foglalkoztatási terhek változása: az evaalanyok több mint fele egyéni vállalkozó, akik - munkaviszony híján - maguk fizetik meg a közterheket, azok pedig a minimálbér emelésével emelkednek (ugyanígy járnak a társas vállalkozások is, ha bért fizetnek). Az 5 százalékponttal csökkenő felső áfakulcs tovább ront az adó megítélésén.

Valószínűbb, hogy jövő év végére még az ideinél is karcsúbb lesz az evatábor. Az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás bevezetésével jövő június végéig kaptak haladékot a színlelt szerződések átalakítására a munkaadók, márpedig az evások egy része (művészek, újságírók) eddig javarészt csak ilyen feltételek mellett tudott munkát szerezni. Ők tehát a második félévtől - ha csak nem számláznak több megbízó felé - nem eváznak tovább.