Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Szerdáig kell evaelőleget fizetni

2006.04.11. 10:40
Az első három hónapban szerzett jövedelmük után április 12-ével bezárólag kell megfizetniük az adóelőleget az evás vállalkozásoknak. Az adó mértéke továbbra is 15 százalék. Az evások kitüntetett figyelemre számíthatnak az idei adóellenőrzések során.

A már megszokott módon és szabályok szerint kell az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó vállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak - az idén összesen már több mint százezer adózónak - az idei első evaelőleget kiszámolniuk és befizetniük.

Az eva alapja a január 1. és március 31. közötti időszakból származó összes - ha az adózó áfakörbe tartozik, akkor áfával növelt - bevétel. A negyedév vége előtt harminc nappal kitöltött számlák után - ha a pénzt még nem kapta meg az adózó - nem most kell evát fizetni, hanem majd július 12-ig, a következő negyedéves bevételekkel együtt. Ugyanez vonatkozik a tavaly december végi teljesítésű, de az idén kitöltött számlákra is. E számlák után február 15-ig nem kellett, most viszont kell adót fizetni.

Az evás vállalkozások a bevételt semmilyen költséggel nem csökkenthetik. Így a bruttó bevétel számít jövedelemnek is. Ennek 15 százaléka az adóelőleg, ezt az összeget kell április 12-ig átutalni a Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01076033 számú számlaszámra (az adónem kódja 115).

Az evásokra gyúr az APEH

Az eva hatálya alá tartozó vállalkozóknak érdemes lesz különösen odafigyelniük a határidőre és a pontos fizetésre. Az adóhivatal által közzétett idei ellenőrzési terv szerint ugyanis kitüntetett adóhivatali figyelemre tarthatnak számot az evás vállalkozások is, ezt március elején Juhász István, az APEH szakmai elnökhelyettese is megerősítette.

Az adóhivatal evások iránti felfokozott érdekődése azért is különös, mert ebből az adónemből a költségvetésnek eddig minden évben több bevétele volt a tervezettnél. Két évvel ezelőtt az 54 milliárdos tervvel szemben 67 milliárdnyi eva folyt az államkasszába. Tavaly 75,3 milliárd volt az előirányzat, ám végül 91,4 milliárd lett a bevétel. Erre az évre tovább srófolták az elvárást, év végéig már 106,9 milliárdot kellene befizetniük az evás vállalkozóknak. Ebből február végéig 24,3 milliárd már teljesült.

Amit még fizetni kell

Az evásoknak természetesen nemcsak ezt az adót kell megfizetniük, hanem foglalkoztatóként a munkaadókat - és ha egyéni vállalkozók, vagy ha betéti társaság beltagjaiként alkalmazottak, akkor pluszban a munkavállalókat - terhelő járulékok is terhelik őket.

Ha valaki evás cégben alkalmazott beltag, legalább a havi 62 500 forintos bruttó minimálbér után 27 887,5 forintnyi közteher-fizetési kötelezettsége van (ebben benne van a munkaadói és munkavállalói nyugdíj- és egészségbiztosítás, valamint a havi 1950 forintos tételes eho). Ha valaki egyéni vállalkozó, emellett még négy százalékos (további havi 2500 forintos) vállalkozói járulékot is fizetnie kell. Ha valaki további alkalmazottakat foglalkoztat, minden minimálbéres munkavállaló után 18 125 forintot köteles befizetni.

Az idén még nincs negyedéves bevallás

Egy januárban hatályba lépett törvénymódosítás szerint az evás vállalkozásoknak a jövőben nem lesz elég évente egyszer bevallást készíteniük - eddig február 15-ig, a számviteli törvény hatálya alá tartozó evás cégeknek május 31-ig kellett az előző éves bevételt bevallani -, hanem minden negyedévben terheli majd őket ilyen adminisztrációs kötelezettség.

Ez az előírás azonban az idei adóévre még nem vonatkozik. Az APEH hétfőn kiadott közleménye szerint erről az évről még csak egy bevallást kell majd készíteni, 2007. február 15-ig (vagy május 31-ig), és csak jövőre kezdődik a negyedévenkénti bevallósdi.