Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Evások: két nap az élet

2006.09.13. 10:37
Októbertől a mostani 15-ről 25 százalékra emelkedik az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa. Az evások az adóemelés miatt szeptember 15-ig kijelentkezhetnek-e az adó hatálya alól egy, az APEH honlapján is elérhető nyomtatvány kitöltésével. Érdemes jól meggondolni a dolgot: aki kilépett, négy évig nem mehet vissza.

Az elmúlt években igen népszerűvé vált az egyszerűsített vállalkozói adózás a kevés költséggel működő, az adminisztrációs terheket sokalló vállalkozók és vállalkozások körében. Az evások által befizetett adó az adónem 2003-as bevezetése óta mindig meghaladta az előirányzottat - ami erre az évre már 107 milliárd forint -, az így adózók száma is évről évre nőtt.

Eddig. Most azonban a szellemi tevékenységet végzők - a médiában és a művészvilágban dolgozók - számára kitalált ekho bevezetése és ezzel párhuzamosan a színlelt szerződésekre vonatkozó moratórium vége miatt már az első félévben sejteni lehetett, hogy csökkenni fog az evások száma. Ráadásul októbertől az eva kulcsa 15-ről 25 százalékra emelkedik - miközben továbbra sem lehet kiadást elszámolni -, így tovább csökken az evakörös vállalkozások száma.

Augusztus közepéig tízen váltottak

Az adóemelés miatt a törvény ugyanis lehetőséget ad az evásoknak, hogy szeptember 15-ig úgy döntsenek: kilépnek az eva hatálya alól, és az év hátralévő részében az egyéni vállalkozók az szja, a vállalkozások a társasági adó szabályai szerint adóznak. Aki ki akar lépni az evából, annak az adóhivatal honlapjáról is letölthető nyomtatványt kell kitöltenie.

Az APEH honlapjának ezen az oldalán minden érintett megtalálja az általa kitöltendő dokumentumot (tevékenységtől, cégformától és egyéb adatoktól függően ötféle lehetőség van).

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint nyilatkoznia csak annak kell, aki úgy dönt, hogy október 1-jétől adókötelezettségeit már nem az eva szerint kívánja teljesíteni. Annak, aki a kilépésről péntekig nyilatkozik, erre az évre vonatkozó evabevallását az adóalanyiság megszűnését követő harminc napon belül be kell nyújtania. Túl korán nem sok evás döntött a kilépésről: az APEH adatai szerint augusztus közepéig mindössze tíz adózó - öt egyéni vállalkozó és öt cég - határozott úgy, hogy kilép az egyszerűsített adó hatálya alól.

Sokat nem veszít az sem, aki most elmulasztja a kilépést (ha viszont döntött a váltásról, akkor négy évig nem térhet vissza az evába). Akik maradnak, az év végén - a szokásos, december 20-i határidőig - jelezhetik, hogy 2007-től már nem akarnak a megemelt adójú eva hatálya alá tartozni. Azok, akik október 1-je után is evások lesznek, az áfa nélküli számlaérték kevesebb mint 90 százalékát tarthatják meg adózás után, míg most ez az összeg nagyjából megegyezik a számla nettó értékével.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!