Árpád
-2 °C
4 °C

Nem szűkül az eva választására jogosultak köre

2002.07.11. 16:06
Nem szűkítik, és nem korlátozzák a választási ígéretekhez képest azok körét, akik jogosultak lesznek az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) választására, mondta csütörtökön Burány Sándor, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az új adónemmel a jelenleg működő tízmillió forint árbevétel alatti kis- és középvállalkozásokat akarják jobb helyzetbe hozni. "Nem célunk azonban, hogy a jövőben a munkavállalók tömegesen váljanak kényszervállalkozóvá" - tette hozzá az államtitkár, aki közölte azt is, hogy a pontos megoldásokat a következő két hétben alakítják ki, de a főállással rendelkező vállalkozók és az általános forgalmi adó hatálya alá eső társaságok is választhatják majd az evát.

Ötszázezer vállalkozás

Az eva bevezetésének továbbra is az adminisztráció lényeges egyszerűsítése a célja, valamint az, hogy az érintett társaságoknak kevesebb adót kelljen fizetniük. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az új adónem bevezetése több mint 500 ezer vállalkozást érinthet, akiknek árbevétele 10 millió forint alatt van, ugyanakkor ebből a körből várhatóan kiesnek azok, akik veszteséggel működnek, illetve áfa-visszaigénylők.

Még egyeztetnek

A gazdaságpolitikai elképzelések alapján jövőre 1,5 százalékponttal csökkentik az adóterheket, ennek eloszlását az adónemek között Burány Sándor még nem tudta megmondani. Egy százaléknyi adócsökkentés körülbelül 160 milliárd forintnyi adókiesést jelent a költségvetésnek. Burány Sándor elmondta, hogy az új adóról egyeztetnek még a kamarákkal, a parlamenti frakciókkal és a szakmai szervezetekkel is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?