Tamás
-7 °C
8 °C

Nem szűkül az eva választására jogosultak köre

2002.07.11. 16:06
Nem szűkítik, és nem korlátozzák a választási ígéretekhez képest azok körét, akik jogosultak lesznek az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) választására, mondta csütörtökön Burány Sándor, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az új adónemmel a jelenleg működő tízmillió forint árbevétel alatti kis- és középvállalkozásokat akarják jobb helyzetbe hozni. "Nem célunk azonban, hogy a jövőben a munkavállalók tömegesen váljanak kényszervállalkozóvá" - tette hozzá az államtitkár, aki közölte azt is, hogy a pontos megoldásokat a következő két hétben alakítják ki, de a főállással rendelkező vállalkozók és az általános forgalmi adó hatálya alá eső társaságok is választhatják majd az evát.

Ötszázezer vállalkozás

Az eva bevezetésének továbbra is az adminisztráció lényeges egyszerűsítése a célja, valamint az, hogy az érintett társaságoknak kevesebb adót kelljen fizetniük. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az új adónem bevezetése több mint 500 ezer vállalkozást érinthet, akiknek árbevétele 10 millió forint alatt van, ugyanakkor ebből a körből várhatóan kiesnek azok, akik veszteséggel működnek, illetve áfa-visszaigénylők.

Még egyeztetnek

A gazdaságpolitikai elképzelések alapján jövőre 1,5 százalékponttal csökkentik az adóterheket, ennek eloszlását az adónemek között Burány Sándor még nem tudta megmondani. Egy százaléknyi adócsökkentés körülbelül 160 milliárd forintnyi adókiesést jelent a költségvetésnek. Burány Sándor elmondta, hogy az új adóról egyeztetnek még a kamarákkal, a parlamenti frakciókkal és a szakmai szervezetekkel is.