Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az adófizetési morál javulását várják az eva bevezetésétől

2002.07.30. 10:23
A Pénzügyminisztérium tervei szerint az egységes vállalkozási adót (eva) a frissen alapított cégeken kívül azok sem alkalmazhatják, amelyek átalakulással jöttek létre három évnél rövidebb időn belül. Névváltoztatás vagy a tulajdonosi kör módosulása tehát a jelenlegi elképzelések szerint nem kizáró ok.
Tegnap egyeztetést tartott a Pénzügyminisztérium (PM) épületében a tárca politikai államtitkára és a várhatóan eva-körbe tartozó cégek képviselői. Burány Sándor a megbeszélést követő tájékoztatón elmondta, hogy a tárgyaláson három fő témakört érintettek. A korlátolt felelősségű társaságok esetében az okoz problémát, hogy az uniós jogalkalmazás miatt számukra az egyszerűsített adminisztráció - azaz a bevételi nyilvántartás vezetése - nem elérhető. Az ilyen cégeket tömörítő szervezetek képviselői azonban jelezték, hogy változatlan adminisztráció mellett is szívesen csatlakoznának az evások táborába.

Szóba került, hogy a kereskedők a tervezett évi 10 millió forintnál magasabb árbevételi határt szeretnének. A PM ezt nem támogatja, de számukra az átalányadózásban adna könnyítéseket: Burány szerint a jelenleg 18 millió forint jogosultsági határt 20 millió fölé emelik, s a jövedelemsávok és kulcsok is módosulhatnak.

Eváztatás ezerrel

A megbeszélés témája volt még a házipénztárak eváztatásának lehetősége. A PM hajlik erre, ám az ezekre a bevételekre érvényes adókulcs magasabb lesz, mint a 15 százalékos eva. A tájékoztatón Burány elmondta, hogy az eva választható lesz a cégek számára, döntésüket az új adónem jövő januári bevezetése miatt még idén jelezniük kell a feltételeket kielégítő társaságoknak. Év közben nem lehet kilépni az eva-körből, csak abban az esetben, ha az árbevétel meghaladja a 10 millió forintot.

Az államtitkár elmondta, hogy terveikben szerepel a 10 milliós értékhatár valorizálása a későbbi években, de ehhez ismerni kell a bevezetés évének tapasztalatait. A tárca számításai szerint jövőre 40-50 milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetésnek az eva bevezetése abban az esetben, ha a kedvezmények ellenére nem javul az adófizetési morál. Elhangzott még, hogy a szakértők számításai szerint 56 százalékos költséghányadig lehet érdemes a cégeknek az új adónemet választani.

Annak megakadályozására, hogy spekulációs céllal ne szaporodjanak el hirtelen a 10 millió alatti árbevételű cégek, a PM csak az egy ideje már működő társaságokat engedné az eva-körbe. Az eddig nyilatkozatokból az derül ki, hogy a tárca a legalább három éve működő cégeknek nyitná meg ezt a lehetőséget. Ez egyben azt is jelenti, hogy a három éven belül átalakulással létrehozott társaságok nem evázhatnak, amíg nem érik el a három éves fennállást, élhetnek viszont vele azok, amelyek időközben nevet változtattak, vagy módosult a tulajdonosok köre.