Piroska
3 °C
4 °C

Az adófizetési morál javulását várják az eva bevezetésétől

2002.07.30. 10:23
A Pénzügyminisztérium tervei szerint az egységes vállalkozási adót (eva) a frissen alapított cégeken kívül azok sem alkalmazhatják, amelyek átalakulással jöttek létre három évnél rövidebb időn belül. Névváltoztatás vagy a tulajdonosi kör módosulása tehát a jelenlegi elképzelések szerint nem kizáró ok.
Tegnap egyeztetést tartott a Pénzügyminisztérium (PM) épületében a tárca politikai államtitkára és a várhatóan eva-körbe tartozó cégek képviselői. Burány Sándor a megbeszélést követő tájékoztatón elmondta, hogy a tárgyaláson három fő témakört érintettek. A korlátolt felelősségű társaságok esetében az okoz problémát, hogy az uniós jogalkalmazás miatt számukra az egyszerűsített adminisztráció - azaz a bevételi nyilvántartás vezetése - nem elérhető. Az ilyen cégeket tömörítő szervezetek képviselői azonban jelezték, hogy változatlan adminisztráció mellett is szívesen csatlakoznának az evások táborába.

Szóba került, hogy a kereskedők a tervezett évi 10 millió forintnál magasabb árbevételi határt szeretnének. A PM ezt nem támogatja, de számukra az átalányadózásban adna könnyítéseket: Burány szerint a jelenleg 18 millió forint jogosultsági határt 20 millió fölé emelik, s a jövedelemsávok és kulcsok is módosulhatnak.

Eváztatás ezerrel

A megbeszélés témája volt még a házipénztárak eváztatásának lehetősége. A PM hajlik erre, ám az ezekre a bevételekre érvényes adókulcs magasabb lesz, mint a 15 százalékos eva. A tájékoztatón Burány elmondta, hogy az eva választható lesz a cégek számára, döntésüket az új adónem jövő januári bevezetése miatt még idén jelezniük kell a feltételeket kielégítő társaságoknak. Év közben nem lehet kilépni az eva-körből, csak abban az esetben, ha az árbevétel meghaladja a 10 millió forintot.

Az államtitkár elmondta, hogy terveikben szerepel a 10 milliós értékhatár valorizálása a későbbi években, de ehhez ismerni kell a bevezetés évének tapasztalatait. A tárca számításai szerint jövőre 40-50 milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetésnek az eva bevezetése abban az esetben, ha a kedvezmények ellenére nem javul az adófizetési morál. Elhangzott még, hogy a szakértők számításai szerint 56 százalékos költséghányadig lehet érdemes a cégeknek az új adónemet választani.

Annak megakadályozására, hogy spekulációs céllal ne szaporodjanak el hirtelen a 10 millió alatti árbevételű cégek, a PM csak az egy ideje már működő társaságokat engedné az eva-körbe. Az eddig nyilatkozatokból az derül ki, hogy a tárca a legalább három éve működő cégeknek nyitná meg ezt a lehetőséget. Ez egyben azt is jelenti, hogy a három éven belül átalakulással létrehozott társaságok nem evázhatnak, amíg nem érik el a három éves fennállást, élhetnek viszont vele azok, amelyek időközben nevet változtattak, vagy módosult a tulajdonosok köre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!