Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Elkészült az eva törvénytervezete

2002.08.16. 09:19
Elkészült az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) törvénytervezete, amelyet még az elkövetkező napokban egyeztetnek szakmai körökben - adta hírül az MTI Burány Sándor, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkárának sajtótájékoztatójára hivatkozva.
A törvénytervezet néhány ponton még több alternatívát tartalmaz. Ilyen például az, hogy választhatja-e az evát olyan személy, akinek közeli hozzátartozója tulajdonos egy másik társaságban, illetve rendelkezik egyéni vállalkozói igazolvánnyal.

Az egyik változat szerint ez a kör nem választhatná az evát, míg a másik változat csak annyi korlátozást tartalmaz, hogy az evát választó személy nem rendelkezhet más társaságban tulajdonrésszel.

December 20-ig kell dönteni

A tervezet szerint december 20-ig jelezni kell majd az adóhivatal felé, ha valaki ezt az adózási formát akarja választani. A tervezet szerint még az is kérdéses, hogy a házipénztárban felgyülemlett összeg után a 20 százalékos adó megfizetése mellé kelljen-e még egészségügyi hozzájárulást fizetni, vagy sem.

A PM a szigorúbb változatot támogatja

Burány Sándor elmondta, hogy a Pénzügyminisztérium minden esetben a szigorúbb változatot támogatja. Az evát választók egyéni vállalkozók, közkereseti társaságok, betéti társaságok, illetve korlátolt felelősségű társaságok is lehetnek. A kft.-k azonban az uniós szabályok miatt nem térhetnek át egyszerűsített könyvelésre.

A tervezet szerint a 10 millió forintos árbevételt egyetlen evát választó társaság sem haladhatja meg, ami némileg ellentmond a kereskedőket tömörítő szervezetek kívánalmainak.

Újdonság, hogy amennyiben egy adott társaságot valamilyen okból kizárnak az eva választói köréből, az négy évig nem is választhatja a könnyített adózási formát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!