Viola
-5 °C
-2 °C

Eva: adózni kell vagyongyarapodás után is?

2002.08.23. 09:45
Ha a vállalkozás alakulása óta bekövetkezett vagyonnövekményt (bankszámla, cégautó, iroda, számítógép) is 20 százalékos adó terhelné, akárcsak a házipénztárban felgyülemlett pénzt - akkor nem biztos, hogy érdemes lesz az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választani. Erre Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének elnöke figyelmeztet a Magyar Hírlapban.
A pénzügyi tárca múlt héten elkészített tervezete még nem végleges, és a tárca több ponton lehetőséget kínál az egyezkedésre.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének elnöke elmondta: eredetileg arról volt szó, hogy a házipénztárban felgyülemlett pénzt lehetne kedvezményes, 20 százalékos adóval "kitakarítani", s nem esett szó arról, hogy az eredménytartalékban lévő pénz, illetve eszközök után is legalább 20 százalékos adót kellene fizetni. Így például a bankszámla, autó, számítógép után is adózni kellene. Azaz a törvénytervezet úgy viselkedik, mintha az evát választónak végelszámolással kellene megszüntetnie jelenlegi cégét.

Végelszámolás

A végelszámoláskor ugyanis a jelenleg hatályos törvények szerint az értékpapírokból származó jövedelmekre vonatkozó szabályok alapján kell a vállalkozások eszközei után (20 százalékos kulccsal) adózni. A korábbi szakmai egyeztetéseken elhangzott, hogy ha a kereskedők nem tartoznának az eva-fizetők körébe, akkor számukra az átalányadózás felső határát emelnék évi 22 millió forintra.

A Kisipari Szövetkezetek Országos Szövetsége (Kisosz) részéről Martonosi István elmondta: továbbra is remélik, hogy számukra kedvezően módosulnak a szabályok. E reményüket erősíti, hogy a jelenlegi eva-tervezet nem érinti a kereskedőket, ehhez ugyanis az átalányadózás szabályait kell módosítani. A kereskedők jövő csütörtökön döntenek egységes álláspontjukról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!