Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Kétszer adóztathatják a vagyont

2002.08.26. 11:30
A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének számításai szerint azoknak érdemes az egységes vállalkozási adózást (eva) választaniuk, akiknek a költséghányada 70 százalék alatt van. Zara László, az egyesület elnöke kérdésünkre elmondta: nem kellene mindenkit potenciális adócsalónak tekinteni, ezért az evát választók körének adminisztratív szűkítése helyett adótechnikai eszközökkel lehetne elejét venni a visszaéléseknek.
A Pénzügyminisztérium korábban sem gondolta, hogy a házipénztáraknak az eva felvételéhez kötött kiürítése pusztán a készpénzre terjedne ki, a tárca eredetileg is az eredménytartalékot, vagyis a felhalmozott vagyont figyelembe véve dolgozta ki a javaslatot, nyilatkozta a Napi Gazdaságnak a PM illetékese. A Magyar Hírlap pénteki cikke szerint az eváról szóló törvénytervezet normaszövegében változást jelent a korábbi elképzelésekhez képest a cég vagyongyarapodásának megadóztatása a tervezett 20 százalékos adókulccsal, amelyhez kapcsolódik még a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás is, ami a végelszámolásnak megfelelő terhet rakna a vállalkozókra.

A Napi Gazdaság számításai szerint egyébként a gazdasági társaságok házipénztáraiban összesen közel 240 milliárd forint halmozódott fel a 2000. évi társasági adóbevallások szerint. Ez az összeg négyszerese annak, amivel a Pénzügyminisztérium korábban kalkulált az egységes vállalkozási adózás (eva) bevezetése kapcsán.

Szűkülő evakör

A törvénytervezet számos korlátozó feltételhez kötné a belépést az új adónembe, ami az áfát, a társasági és az osztalékadót, valamint a cégautó adóját váltja ki 15 százalékos egységes adókulccsal a 10 millió forint éves árbevételű egyéni vállalkozók, bt.-k, közkereseti társaságok és kft.-k esetében.

A legfontosabb korlátozást a kereszttulajdonlás tilalma lehet: eszerint a tagok semmilyen más társaságban, sem egyéni vállalkozásban nem rendelkezhetnek tulajdonrésszel. Az sem megoldás, ha az év végéig megszabadulnak az érintettek ezektől a részesedésektől, mivel a törvény két évre visszamenőleg várja el ezt a helyzetet az adóalanyoktól.

Nem mindenki adócsaló

"A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete a napokban juttatta el a Pénzügyminisztériumhoz a tervezettel kapcsolatos észrevételeit" - mondta el kérdésünkre Zara László, az egyesület elnöke. A szakértő számítása szerint a többségnek - mindazoknak, akiknek a költséghányada 70 százalék alatt van - továbbra is a érdemes az evát választania. Zara László szerint nem szerencsés a kereszttulajdon tilalma, adótechnikai eszközökkel ugyanis elkerülhetők lennének a visszaélések. A tervezet jelenlegi formájában annak sem éri meg az evát választania, aki az elmúlt években nagyobb értékű eszközt vásárolt.

Emellett ha az evakörből való kiesést követően valaki visszatér a normál adózás alá, annak a már egyszer leadózott eszközeit ismét piaci értéken kell állományba vennie, ami után egy későbbi, tényleges megszűnés esetén ismét adóznia kell. Az adószakértő túlságosan sok vállalkozást érintene ez a szabályozás, szerinte csak abban az esetben kellene az eszközöket megadóztatni, amennyiben azokat az evakörbe tartozó vállalkozó piaci érték alatt értékesítené.

A tervezet további hibájaként rója fel Zara László, hogy amíg a belépéshez az azt megelőző két évben áfa nélkül ír elő 10 millió forint alatti bevételt, az evakörben való bent maradáshoz már áfával együtt ír elő 10 millió forint alatti összeget; azaz a törvényalkotó adott esetben teljesítmény-visszaesést várna el a vállalkozástól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!