Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kevés evázóra számít a PM

2002.10.11. 11:00
A pénzügyi tárca szerint csak 70-90 ezren választják az egyszerűsített vállalkozói adót - értesült a Magyar Hírlap. Ellenzéki javaslat alapján kizárnák az evázók köréből azokat, akiknek köztartozása van.
A Pénzügyminisztérium (PM) hivatalos becslése szerint mindössze 70-90 ezer egyéni és társas vállalkozás választja az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) - tudta meg a Magyar Hírlap. A tárca az APEH adataira hivatkozva állapítja meg, hogy tavaly 578 ezer adózó mutatott ki 15 millió forintos, illetve ennél kevesebb bruttó bevételt. A PM úgy becsüli: csupán e kör 12-15 százaléka tér majd át az evára.

Többségük egyéni vállalkozó

A tárca abból indul ki, hogy azok lépnek be az evakörbe, akiknek az új adónemben jövőre kevesebbet kell fizetniük, mint 2001-ben. A PM azt feltételezi, az evát választók 70 százaléka (mintegy 49-63 ezer) lesz egyéni, 30 százaléka (21-27 ezer körüli) pedig társas vállalkozó. A tevékenység szerinti megoszlás azt mutatja, az eva-körben az ipari vállalkozások 10-12 százalékos, a kereskedők 15-18, az egyéb kategóriába tartozók pedig 55-60 százalékos arányt képviselnek majd.

Köztartozással nem választható

Két ellenzéki módosító indítványt is támogatott tegnap az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottsága, valamint a kormány képviselője. Az egyiket Tállai András (Fidesz) az evához nyújtotta be, s kizárná a körből azokat, akiknek köztartozása van. A másik támogatott ellenzéki javaslat Répássy Róberté (Fidesz), amellyel a képviselő kivenné az adózás rendjéről szóló törvényből az adóhatóságnak azt a jogosultságát, hogy a hatáskörébe nem tartozó pénzügyi kötelezettséget is jogosult ellenőrizni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!