Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kevés evázóra számít a PM

2002.10.11. 11:00
A pénzügyi tárca szerint csak 70-90 ezren választják az egyszerűsített vállalkozói adót - értesült a Magyar Hírlap. Ellenzéki javaslat alapján kizárnák az evázók köréből azokat, akiknek köztartozása van.
A Pénzügyminisztérium (PM) hivatalos becslése szerint mindössze 70-90 ezer egyéni és társas vállalkozás választja az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) - tudta meg a Magyar Hírlap. A tárca az APEH adataira hivatkozva állapítja meg, hogy tavaly 578 ezer adózó mutatott ki 15 millió forintos, illetve ennél kevesebb bruttó bevételt. A PM úgy becsüli: csupán e kör 12-15 százaléka tér majd át az evára.

Többségük egyéni vállalkozó

A tárca abból indul ki, hogy azok lépnek be az evakörbe, akiknek az új adónemben jövőre kevesebbet kell fizetniük, mint 2001-ben. A PM azt feltételezi, az evát választók 70 százaléka (mintegy 49-63 ezer) lesz egyéni, 30 százaléka (21-27 ezer körüli) pedig társas vállalkozó. A tevékenység szerinti megoszlás azt mutatja, az eva-körben az ipari vállalkozások 10-12 százalékos, a kereskedők 15-18, az egyéb kategóriába tartozók pedig 55-60 százalékos arányt képviselnek majd.

Köztartozással nem választható

Két ellenzéki módosító indítványt is támogatott tegnap az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottsága, valamint a kormány képviselője. Az egyiket Tállai András (Fidesz) az evához nyújtotta be, s kizárná a körből azokat, akiknek köztartozása van. A másik támogatott ellenzéki javaslat Répássy Róberté (Fidesz), amellyel a képviselő kivenné az adózás rendjéről szóló törvényből az adóhatóságnak azt a jogosultságát, hogy a hatáskörébe nem tartozó pénzügyi kötelezettséget is jogosult ellenőrizni.