Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Aki kifizeti köztartozásait, evázhat

2002.10.18. 10:07
A tervek szerint az evára jelentkezőknek december 20-áig kell nyilatkozniuk arról, hogy nincs köztartozásuk. Ez azonban nem azt jelenti, hogy eddig az időpontig be kell fizetni az elmaradt adót, elég, ha a delikvens megállapodik az adóhivatallal a halasztott vagy részletfizetésben.
Az ellenzéki pártok fogalmazták meg azt a javaslatot, hogy csak azok jelentkezhessenek be az eva alá, akik legkésőbb december 20-áig kifizetik összes köztartozásukat. Az ötletet felkarolta a kormány, így minden bizonnyal ebben a formában fogadja majd el a parlament is az előterjesztést.

A kormány engedékenyebb

Tállai András fideszes országgyűlési képviselőnek az adótörvényhez beterjesztett módosító javaslata azt tartalmazza, hogy mindazok ne választhassák az evát, akiknek az elmúlt két év alatt köztartozásuk halmozódott fel.

A kormány által támogatott módosító javaslat ennél engedékenyebb: eszerint mindazok, akik legkésőbb december 20-áig - vagyis ameddig az új adónem hatálya alá be kell jelentkezni - kiegyenlítik köztartozásaikat, jövőre evázhatnak. Ennek az a módja, hogy a bejelentkezési űrlapon az evát választóknak nyilatkozniuk kell arról, hogy nincsen köztartozásuk.

Meg kell állapodni a tartozás visszafizetéséről

Ez viszont nem jelenti azt, hogy még az idén be is kell fizetni a köztartozást. A nyilatkozattételhez ugyanis elegendő, ha az adózó megállapodik a APEH-hel a tartozás visszafizetéséről, amit aztán részletekben teljesít.

Azokat, akik jövőre már az eva szerint adóznak, és közben az adózás rendjéről szóló törvény szerint köztartozásuk gyűlik fel - adóval vagy járulékkal tartoznak, illetve jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatást nem fizettek vissza -, a jelenlegi álláspont szerint nem zárnák ki az evából 2004-ben sem, csupán bírságot fizetnének, mint bármilyen más adónem esetében.

A későbbiekben is ugyanez a feltétel érvényesül, vagyis az évenkénti nyilatkozattétel napján nem állhat fenn köztartozás - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Kurucz-Váradi Károly, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője.

Az APEH rendszerint lehetőséget ad részletfizetésre

Az adóhatóság az esetek túlnyomó többségében megadja a lehetőséget a halasztott vagy részletfizetésre - mondta a gazdasági lapnak Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke.

Vállalkozások esetében általában azt kell bizonyítani, hogy a társaság bevételei visszaestek, az üzleti partnerek nem vagy késve fizetnek, illetve, hogy a tartozások azonnali megfizetése súlyos likviditási problémát okozna a cégnek.

Egyéni vállalkozók esetében a vállalkozó vagyoni és jövedelmi helyzetét részletesen taglaló kérdőívet kell kitölteni. A tapasztalatok szerint csökkenti a halasztás esélyét, ha az adózónak a vállalkozáson kívül más forrásból is van jövedelme, a nagy értékű ingatlant viszont az adóhivatal kvázi biztosítéknak tekinti, és ebben az esetben szívesebben enged halasztást.

Nagyobb az esélye a halasztásnak a társaságoknál, ha minél nagyobb a tartozás, ugyanis az adóhivatal is bizonyosabb lehet a már-már veszni látszó pénz befizetésében.