Ágnes
-5 °C
2 °C

Akár kétszázezren is választhatják az evát

2002.10.21. 10:50
Az egyéni vállalkozóknak akár 90 százalék közeli költséghányad esetén is megérheti az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választani - mondta Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek. Zara úgy véli, hogy az adóhivatal becslésénél lényegesen többen, akár 200 ezren is választani fogják az új adózási formát.
Az adóhivatal szerint 300 ezer vállalkozó választhatná árbevétele alapján az evát, azonban a költséghányadot is figyelembe véve 80-120 ezer közé tehető azon vállalkozók száma, akik ténylegesen ezt az adózási formát választják.

55 vagy 90 százalék?

Zara László hangsúlyozta, hogy számításai alapján annak az egyéni vállalkozónak, aki kihasználja a 15 millió forintos árbevételi határt, egy alkalmazottal, és a saját járulékfizetése mellett már közel 90 százalékos költséghányadnál is megéri az evát választani. Az adóhivatal ugyanakkor a Pénzügyminisztérium számításait vette figyelembe becslésénél, amely 55 százalék körüli költséghányadot állapított meg választóvonalnak.

A könyvelő marad

Az elnök számításai során figyelembe vette a jövő évi adóváltozásokat is. Társas vállalkozásoknál már bonyolultabb a helyzet, mivel érdemes több évre előre számolni. Zara László szavai szerint csak a könyvelők egy részének kell tartania attól, hogy sokan térnek át az új adózási formára. A könyvelőt ugyanis csak a legegyszerűbb esetben érdemes elhagynia a vállalkozónak, mivel már a munkabér kivétele is gondot jelenthet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!