Viola
-6 °C
-2 °C

Kicsi az esély a megegyezésre az eva-jelentkezés határidejéig

2002.11.13. 13:22
Akinek köztartozása van, és eddig nem kezdett hozzá, hogy megegyezzen az adóhatóságokkal a halasztott vagy részletfizetésben, kevés az esélye arra, hogy a decemberi 20-i határidőig ezt el tudja intézni - mondta el kérdésünkre Zara László, Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke.
A parlament tegnap elfogadta az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvényt, amelynek alapján az évi 15 millió forintnál alacsonyabb árbevétellel rendelkező vállalkozások 15 százalékos kulccsal átalányadózást választhatnak. Az egyszerűsített vállalkozási adót az elfogadott jogszabály szerint csak az a vállalkozó választhatja, akinek nincs végrehajtható köztartozása, és erről az eva választásakor nyilatkozik.

Nehézkes az ügyintézés

Amennyiben a vállalkozó mégis rendelkezne köztartozással, abban az esetben az adóhatósággal december 20-ig halasztott vagy részletfizetésben kell megállapodnia. Mivel azonban az ügyintézés nehézkesen megy, és most várhatóan sokan fordulnak kérelemmel az adóhatósághoz, kicsi az esélye, hogy aki ezután kezdi el az ügyintézést, az a határidőig megállapodásra tudna jutni az APEH-hel -mondta el kérdésünkre Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke.

Még kisebb az esély, amennyiben a vállalkozásnak több helyen is van köztartozása, mivel ebben az esetben az önkormányzattal, a VPOP-vel vagy az illetékhivatallal is egyenként kell megegyeznie.

A szakember szerint egyébként az adóhatóság az esetek túlnyomó többségében megadja a lehetőséget a halasztott vagy részletfizetésre, ehhez a vállalkozások esetében általában azt kell bizonyítani, hogy a társaság bevételei visszaestek, az üzleti partnerek nem vagy késve fizetnek, illetve, hogy a tartozások azonnali megfizetése súlyos likviditási problémát okozna a cégnek, míg egyéni vállalkozók esetében a vállalkozó vagyoni és jövedelmi helyzetét taglaló kérdőívet kell kitölteni.

Könyvelőre továbbra is szükség lesz

Jelentős korlátozást jelent az a szabály is, hogy az evát választó vállalkozásoknak 2001-től változatlan formában kellett működniük, és új tag nem szerezhetett bennük 50 százalékot meghaladó részesedést. Emellett kizáró ok az is, ha az adóhatóság számla- vagy nyugtaadási kötelezettség ismételt elmulasztása miatt mulasztási bírságot szabott ki.

Az evát választók adminisztrációja - a vállalkozók kivételével - nem fog számottevő mértékben csökkenni, könyvelőre tehát ezután is szükségük lesz a vállalkozóknak - tette hozzá Zara László.

Az eva mellett marad a járulékfizetési kötelezettség

A vállalkozás bruttó árbevételének 15 százalékát kitevő eva az áfát, a cégautó-adót, illetve egyéni vállalkozóknál a vállalkozói szját, valamint a vállalkozói osztalékalap után fizetendő szját váltja ki. Gazdasági társaságnál az áfán és a cégautó-adón kívül a 18 százalékos társasági adó, illetve az osztalék utáni szja helyett kell evát fizetni, a tb-járulékfizetési kötelezettség tehát változatlan marad. További egyszerűsítésként választható, hogy a helyi iparűzési adó alapja az eva adóalapjának 50 százaléka legyen.

Gazdasági társaság esetében kikötés az is, hogy csak magánszemély lehet a tagja, és a cég nem lehet tulajdonos másik társaságban. Egyéni vállalkozónál pedig az a feltétel, hogy más társaságban nem rendelkezhet 10 százaléknál nagyobb részesedéssel.

Az evát választó társaságnak a házipénztárában lévő készpénz után 20 százalékos adót kell fizetnie három évre egyenlő részletekben elosztva, emellett a bejelentés évében beszerzett áruknál az általános forgalmi adónak is csak egy része vonható le. Ötéves leírású eszköznél ez az áfa 20 százalékát jelenti. Az evát csak az választhatja, akinek idén és tavaly mérhető bevétele volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!