Ágnes
-5 °C
2 °C

December elsejétől lehet bejelentkezni az evára

2002.11.19. 18:05
Az adózók december 1-je és 20-a között közölhetik az adóhatósággal, hogy az egyszerűsített vállalkozói adózást kívánják választani a jövő évre - jelentette be kedden Vámosi-Nagy Szabolcs, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese tájékoztatón. Az evát választók adószáma január elsejétől módosul majd.
Az evát választó vállalkozók és gazdasági társaságok december 1-je és 20-a között illetékmentesen jelentkezhetnek be az eva hatálya alá; a december 20-i benyújtási határidő jogvesztő, a késedelmet igazolási kérelemmel sem lehet kimenteni. A bejelentéshez szükséges adatlapokat az adózók a kereskedelmi forgalomban szerezhetik be, de jövő hétfőtől az APEH honlapjáról is letölthetik.

Az APEH erőteljes ismertető hadjáratot indít országszerte az eva bemutatására - jelentette be az adóhatóság elnökhelyettese. Az igazgatóságokon pénteken nyílt napot tartanak, emellett pedig már legyártották az eva bemutatására szolgáló, az ügyfélszolgálatokon ingyenesen megszerezhető füzeteket is - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs. November 25-től zöld számon, ingyenesen lehet érdeklődni az evával kapcsolatos ügyekben a 0680 63-00-63-as telefonszámon.

A fegyelmezett adófizetőket nem diszkriminálják

Az APEH elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy csak azok választhatják az evát, akiknek a bejelentés időpontjában nincs adóhatóságnál és a VPOP-nál adótartozása, vagy ha az adóhatóság engedélyezte a részletfizetést, illetve a halasztott fizetést.

Az APEH-nek esze ágában sincs mindenkinek megadni a könnyítést, csak aki különleges indokok alapján kéri, az pedig önmagában biztos nem lesz elég indok, ha valaki az eva miatt kéri a könnyítést. Ellenkező esetben a fegyelmezett adófizetőket diszkriminálnánk - indokolt Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az új adónemre áttérők adószáma január elsejétől változik majd: az adószám kilencedik karaktere (áfa kód) 1-ről, illetve 2-ről 3-ra változik.

Még nem tudni, eurokonform-e

Arra a kérdésre, hogy az eva megfelel-e az uniós követelményeknek, Kurucz-Váradi Károly, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy az uniós országokban is alkalmaznak átalányadózást, de ennyire összevontra, mint az eva, nincs példa. Egyelőre még nem ismert az unió álláspontja az evával kapcsolatban: az adónemről szóló jelentést már elküldték az unió szakembereinek, de visszajelzés még nem érkezett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!