Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

December elsejétől lehet bejelentkezni az evára

2002.11.19. 18:05
Az adózók december 1-je és 20-a között közölhetik az adóhatósággal, hogy az egyszerűsített vállalkozói adózást kívánják választani a jövő évre - jelentette be kedden Vámosi-Nagy Szabolcs, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese tájékoztatón. Az evát választók adószáma január elsejétől módosul majd.
Az evát választó vállalkozók és gazdasági társaságok december 1-je és 20-a között illetékmentesen jelentkezhetnek be az eva hatálya alá; a december 20-i benyújtási határidő jogvesztő, a késedelmet igazolási kérelemmel sem lehet kimenteni. A bejelentéshez szükséges adatlapokat az adózók a kereskedelmi forgalomban szerezhetik be, de jövő hétfőtől az APEH honlapjáról is letölthetik.

Az APEH erőteljes ismertető hadjáratot indít országszerte az eva bemutatására - jelentette be az adóhatóság elnökhelyettese. Az igazgatóságokon pénteken nyílt napot tartanak, emellett pedig már legyártották az eva bemutatására szolgáló, az ügyfélszolgálatokon ingyenesen megszerezhető füzeteket is - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs. November 25-től zöld számon, ingyenesen lehet érdeklődni az evával kapcsolatos ügyekben a 0680 63-00-63-as telefonszámon.

A fegyelmezett adófizetőket nem diszkriminálják

Az APEH elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy csak azok választhatják az evát, akiknek a bejelentés időpontjában nincs adóhatóságnál és a VPOP-nál adótartozása, vagy ha az adóhatóság engedélyezte a részletfizetést, illetve a halasztott fizetést.

Az APEH-nek esze ágában sincs mindenkinek megadni a könnyítést, csak aki különleges indokok alapján kéri, az pedig önmagában biztos nem lesz elég indok, ha valaki az eva miatt kéri a könnyítést. Ellenkező esetben a fegyelmezett adófizetőket diszkriminálnánk - indokolt Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az új adónemre áttérők adószáma január elsejétől változik majd: az adószám kilencedik karaktere (áfa kód) 1-ről, illetve 2-ről 3-ra változik.

Még nem tudni, eurokonform-e

Arra a kérdésre, hogy az eva megfelel-e az uniós követelményeknek, Kurucz-Váradi Károly, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy az uniós országokban is alkalmaznak átalányadózást, de ennyire összevontra, mint az eva, nincs példa. Egyelőre még nem ismert az unió álláspontja az evával kapcsolatban: az adónemről szóló jelentést már elküldték az unió szakembereinek, de visszajelzés még nem érkezett.