Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Draskovics szerint EU-konform az eva

2004.11.21. 08:45
A Pénzügyminisztérium szerint az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) nem elfogadhatatlan az Európai Unió számára, ráadásul az EU illetékes bizottsága még nem tárgyalta meg a magyar kormánytól kapott információkat az eváról, így arról álláspontja sem lehet - nyilatkozta Draskovics Tibor pénzügyminiszter az MTI-nek.
Az EU nem rövidül meg az eva miatt, hiszen a magyar kormány EU számlájára történő átutalása részeként szereplő áfa-befizetések között számoljuk el az egyszerűsített vállalkozói adó áfa-tartalmát is - mondta Draskovics Tibor. A pénzügyminiszter szerint az egyeztetések az után kezdődnek meg, hogy az illetékes bizottság értékeli azokat az információkat, amelyeket az evával kapcsolatban kapott a magyar kormánytól.

Kovács László, az EU adóügyi biztosa Brüsszelben korábban elmondta: az Európai Unió az eva kérdésével eddig politikai szinten nem foglalkozott, és erről politikai állásfoglalás a közeljövőben nem várható. Kovács László hozzátette azt is: felkészülése során megismerte az Európai Unió néhány szakértőjének azon véleményét, miszerint az eva nem felel meg az uniós előírásoknak.

Több hónapos egyeztetés

Ha az EU illetékes bizottsága a Pénzügyminisztérium álláspontja ellenére is kifogásolja az egyszerűsített vállalkozói adó alkalmazását, akkor Magyarország további információcserét és konzultációt kezdeményez - fogalmazott Draskovics Tibor.

A pénzügyminiszter úgy véli, ezek az egyeztetések további hónapokat vesznek igénybe, s végső esetben, ha az álláspontok nem közelednek, akkor a luxemburgi Európai Bíróság elé kerülhet az ügy.

Az idén mintegy 65 milliárd forint eva-bevétel folyik be a költségvetésbe, amely eredetileg 54,5 milliárd forint bevételt tervezett ebből az adónemből 2004-re. Tavaly az eva-bevételek összege 31 milliárd forint volt.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3200 Ft
2720 Ft