Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csapatostul megszállható az evás cég?

2002.11.22. 09:50
Az evatörvény alapján a társas vállalkozásokban új tag nem szerezhet 50 százalékot meghaladó szavazati jogot biztosító tulajdonrészt, amit sokan úgy értelmeznek, hogy e mérték alatt - természetesen az arányokat figyelembe véve - akárhányan szerezhetnek részesedést a cégből. A Pénzügyminisztérium értelmezése ennél jóval szigorúbb: eszerint a régi tagok hányada nem csökkenhet 50 százalék alá.
Az evatörvény elfogadását alig megelőzően került be a javaslatba, hogy az evára jelentkező társas vállalkozásokban az adóévet - a mostani esetben 2003-at - megelőző két adóévben (2001, 2002) - új tag nem szerezhetett 50 százalékot meghaladó szavazati jogot biztosító tulajdonrészt. A szándék ezzel az volt, hogy a 15 százalékos adókulcs nyújtotta lehetőséget megszimatolva ne ugorjon meg a cégvásárlások száma.

Többen megvehetik?

A törvény szövege azonban nem adott egyértelmű támpontot, legalábbis kétféle értelmezés kering most is a vállalkozások körében. Az egyik szerint akár a teljes cégtulajdon új kezekbe kerülhet, az újonnan belépők (akik csak magánszemélyek lehetnek) azonban személyenként legfeljebb 50 százalékot szerezhetnek.

A PM szigorúbb

Ez értelemszerűen a megengedőbb verzió, csakhogy a Pénzügyminisztérium értelmezése szerint nem erről szól a törvény. A PM szerint a korlátozás azt jelenti, hogy a régi tagok tulajdonrésze semmiképpen nem csökkenhet 50 százalék alá, vagyis az új tulajdonosok együttesen nem érhetnek el többségi részesedést a cégben.