Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Nem lesz olcsóbb az evás cégek könyvelése

2002.12.17. 10:10
Az átlagos egyéni vállalkozó körülbelül havi 8 ezer forintot fizet a könyvelőjének, és ha jövőre az egyszerűsített adminisztrációt ígérő evát választja, valószínűleg akkor sem ússza meg olcsóbban a dolgot, legalábbis a könyvelők szándékai szerint. A munkaügyi minisztérium rendelete viszont megmentheti az egyéni vállalkozók könyvelőit. Ez arra kényszeríti a részben szerződéssel, részben munkavállalóként dolgozókat, hogy a jövőben saját vállalkozásuk legyen a munkaadójuk.
A Napi Gazdaság rögtönzött felmérése szerint az átlagos egyéni vállalkozó 8 ezer forint plusz áfát fizet a könyvelőjének, de az átlag igen nagy eltéréseket takar. A legolcsóbb könyvelők Budapesten számla nélkül 3-4 ezer forintért, áfás számlával 5-6 ezer forintért vállalják a legegyszerűbb könyvelést, a drágábbak ugyanezt 9,5-10 ezer forintért végzik el, áfával. A díjak vidéken, különösen Kelet-Magyarországon, jóval alacsonyabbak, havi 500 forintról indulnak, az árskála másik végén, Budapesten pedig elérheti a havi 15 ezer forintot is. Ha a kliensnek speciális ügyletei vannak - például tőzsdézik vagy sok számlája van -, az ár egy nagyobb bevételű kft. könyvelési díjával kerülhet egy szintre.

Betéti társaságoknál a havi alapdíj számlával 6 és 20 ezer forint plusz áfa körül van, de ha alkalmazottja is van a cégnek, évente és fejenként 10-40 ezer forinttal kerül többe a könyvelés. Korlátolt felelősségű társaságok esetében az induló díj Budapesten az előzőhöz hasonló, 10 és 40 ezer forint között van. A legtöbb megkérdezett könyvelő nem rejtette véka alá, hogy evás cégnek sem ad árengedményt, ha egyáltalán vállalja a könyvelését. Legjobb esetben az evázóknál jövőre nem emelnek díjat, emiatt viszont a többieket nagyobb áremeléssel sújtják. Teljesen indokoltnak tűnik, ha nem kap árengedményt olyan evázó, akinek továbbra is kettős könyvelést kell vezetnie. Ilyenek például a kft.-k, illetve választhatják bt.-k és közkereseti társaságok is, ha például hitelt akarnak felvenni banktól, ezért pénzügyi kimutatásokra van szükségük.

Nincs sok nyereség a könyvelésen

A könyvelésen alig érhető el nyereség, így a könyvelőknek nincs miből engedniük - állítja Zara László, az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. (Az adótanácsadók többsége könyvelést is vállal.) A havi 8-10 ezer forintot fizető egyéni vállalkozók azonban erősen fontolgatják, hogy ha jövőre eváznak, 30-50 százalékos árengedményt kérnek könyvelőjüktől, és ha nem kapják meg, olcsóbbat keresnek vagy maguknak könyvelnek. Így nem lenne nagy meglepetés, ha a jelenleg is zsúfolt piacon dolgozó könyvelők közül azok, amelyek jellemzően kis cégeknek vagy egyéni vállalkozóknak dolgoznak, mégiscsak árengedményre kényszerülnének.

A Pénzügyminisztérium által várt 80-100 ezer evázóból becslések szerint 50-60 ezren a jövőben önállóan vezetik majd bevételi nyilvántartásaikat. Ez összesen évi 3 milliárd forint bevételkiesést jelenthet a kis ügyfelekre szakosodott könyvelőknek.

Új bevételi forrást nyithat azonban a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumnak a társadalombiztosítási törvényhez kapcsolódó rendelete, amely szerint a jövőben jobban ellenőrzik azoknak a munkavállalóknak a szerződéseit, akiket munkaadójuk alkalmazottként és megbízási szerződéssel vagy vállalkozóként is foglalkoztat. Ennek hatására várhatóan főállásúvá válik a részmunkaidős vállalkozók nagy része, akinek könyvelőjük 1000-2000 forintért a bérszámfejtést is elvégzi majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!