Viola
-5 °C
-2 °C

Hatvankétezer jelentkező az evára

2002.12.30. 09:24
Összesen 62 ezer 222 darab jelentkezési lap érkezett az egyszerűsített vállalkozói adóra (eva) való áttéréshez az adóhivatalhoz hétfőig - jelentette be Király László György, az APEH elnöke sajtótájékoztatón. Az adóhivatalnál 52274 jelentkezési lapot dolgoztak fel eddig, amelyekből 2003-at utasítottak el formai hibák, illetve hátralékok miatt.
A feldolgozott jelentkezési lapok érintettjeit már ki is értesítette az adóhivatal, míg a hátralévő mintegy 10 ezer adózó az elkövetkezendő napokban várhatja az értesítést. Az értesítések kiküldésére - a törvény szerint - 30 nap áll az adóhivatal rendelkezésére.

Az APEH elnöke elmondta, hogy a hátralékok befizetésénél nem tapasztaltak olyan mértékű növekedést, ami az evára áttérő vállalkozók elmaradt befizetéseire vezethető vissza. Így az adóhivatalnál nem is tudják pontosan, hogy mennyi hátralékot fizettek be azok a cégek, amelyek az evára akartak áttérni.

Az elutasított vállalkozók fellebbezését csak abban az esetben fogja kedvezően elbírálni az adóhivatal, ha banki bizonylattal tudják alátámasztani, hogy december 20-ig rendezték hátralékukat. A december 20-a után beérkezett hátralék-kifizetés ugyanis már későinek számít.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!