Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Az EU szerint módosítani kell az evatörvényt

2004.05.06. 18:04
Május 21-ig Magyarországnak közölnie kell, milyen módon változtatja meg az egyszerűsített vállalkozói adó szabályozását, a jelenlegi előírásokat Brüsszelben nem tartják elfogadhatónak. A PM szerint az eva megfelel az uniós áfairányelvnek, a bevételek pedig nőttek.
Ha Magyarország nem változtatja meg az egyszerűsített vállalkozói adóra (eva) vonatkozó szabályozását, az EU szabálysértési eljárást indíthat ellene, csütörtökön egy uniós illetékes. Frits Bolkestein belső piaci ügyekért felelős biztos szóvivője szerint az Európai Bizottság úgy véli, hogy az eva jelenlegi formájában nem áll összhangban az értéknövekedési adóról szóló egyik közösségi irányelvvel, ezért Magyarországnak módosítania kell azt.

Kevés az áfabevétel

A problémát az okozza, hogy az eva alkalmazásával kisebb adóbevételek folynak be, mint ha ez az adózási forma nem létezne. Az a tény ugyanis, hogy az adóalapot az eva szerint adózó vállalkozás becsült forgalma (bruttó árbevétele) alapján határozzák meg, a gyakorlatban azt jelenti, hogy adóbevétel-kiesés keletkezik ahhoz a helyzethez képest, ha az általánosan érvényes 15 százalékos kulcsot alkalmaznák, mondta Jonathan Todd. "Az értéknövekedési adóról (áfa) szóló VI. közösségi irányelv szerint az uniónak gondoskodnia kell arról, hogy az áfát valamennyi tagországban harmonizált szabályok szerint szedjék be. Az eva alkalmazása pedig a bizottság véleménye szerint nem áll összhangban ezzel az irányelvvel" - tette hozzá.

Május 21-én ülést tart a bizottság és a tagállamok képviselőiből álló úgynevezett VAT-(áfa-)bizottság, és "a magyaroknak addig közölniük kell, milyen módon kívánják módosítani a rendszert. Ha nem változtatnak rajta, akkor a bizottság minden valószínűség szerint azt fogja megállapítani, hogy az eva nem áll összhangban a közösségi joggal, és szabálysértési eljárást kezdeményez Magyarország ellen" - közölte a szóvivő.

A VAT-bizottságot a VI. VAT-irányelv elfogadása után hozták létre a jogszabállyal kapcsolatos értelmezési problémák tisztázására; elnöki tisztségét a brüsszeli bizottság illetékese látja el, tagjai a tagállamok szakértői.

Ha módosítunk, nincs harag

Ha a bizottság üléséig magyar részről kielégítő javaslatokat tesznek az eva módosítására, akkor a szabálysértési eljárás nem indul meg. "A célunk minden esetben az, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák a közösségi jogot, nem pedig az, hogy a lehető legtöbb szabálysértési eljárást indítsuk meg" - mondta a szóvivő. A bizottság szerint a módosításnak azt kellene eredményeznie, hogy az adóbevételek szintje ugyanakkora legyen, mintha nem alkalmaznák az evát.

A PM szerint minden rendben van

A Pénzügyminisztérium álláspontja az, hogy az egyszerűsített vállalkozói adóra vonatkozó szabályozás megfelel az uniós áfairányelvnek. Ezt az álláspontot képviselte a Pénzügyminisztérium az Európai Unió illetékes szervezeteivel folytatott megbeszéléseken, reagált közleményben a tárca. Az egyszerűsített vállalkozói adóra vonatkozó szabályozással kapcsolatban a minisztériumhoz semmilyen elítélő nyilatkozat nem érkezett az Európai Uniótól.

Bolkenstein itt volt, de nem szólt

Frits Bolkestein, a közösség belső piaci ügyekért felelős biztosa a közelmúltban Budapesten járt, és találkozott a Pénzügyminisztérium képviselőivel, de csak annyit közölt az evával kapcsolatban, hogy az illetékes bizottság meg akarja ismerni az adózási forma részleteit. Azóta a tárca tudomása szerint semmilyen fejlemény, döntés nem született ez ügyben Brüsszelben. Amikor az Európai Unió e kérdésben illetékes szervezete, az áfabizottság napirendjére tűzi a témát, a Pénzügyminisztérium képviselői részletesen kifejtik álláspontjukat a kérdésben, miszerint a hazai szabályozás összhangban van az uniós általános forgalmi adó irányelvvel. Az eva bevezetése - az áfa szempontjából - nem bevételkiesést, hanem a tárca eddigi adatai szerint bevételnövekedést eredményezett.