Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Szakértők szerint kockázatos az evaklub

2004.03.18. 09:12
Az évente többmilliós extrabevétellel járó evaklubok működési szerkezete adócsalást is eredményezhet.
Mint azt megírtuk, szokatlan céllal, az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) adta adózási lehetőség széles körű kihasználásának népszerűsítésére alakult üzleti vállalkozás a közelmúltban.

A módszer

A klubrendszerben működő cég internetes honlapján olyan evás társaságok kínálhatják fel szolgáltatásaikat, amelyek jelenleg nem érik el a bevételi határt jelentő 25 millió forintos éves árbevételt - írta a Világgazdaság. A honlap - jutalékért cserébe - segít összehozni az evás társaságokat olyan befektetőkkel, akik taggá válva további forgalmat tudnának generálni az evázó cégnek.

A társaság képviselője, Pataki Gábor elmondta, hogy a klubtagság segít a kisvállalkozásoknak üzleti lehetőségeik bővítésében. Az evás cégbe befektetni szándékozó magánszemélyek pedig megspórolják a cégalapítással és -vezetéssel járó pluszterhet.

Kockázatos

Az adóhivatal nem reagált a Világgazdaság kérdésére, amely a társaság működésének törvényességét firtatta. Nemcsak az evás cégnek, de a befektetni szándékozóknak is jelent kockázatot az effajta ügylet - figyelmeztet Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

A cégnek lehetnek korábbról tartozásai, amelyekért az új tag is felelős lesz, igaz, csak betétje erejéig, amennyiben kültagként csatlakozik. Mint mondja, aggályos, hogy az interneten egymásra találók csak látszatszerződéseket kötnek majd, vagyis az evás cég csak a számlát bocsátja ki, de a teljesítést a befektető korábbi cége végzi, ami egyértelmű adócsalásnak minősíthető.

Erre azonban most is van lehetőség, és valószínűsíthető, hogy aki ekként kíván törvényt szegni, megpróbálja szűk körben elintézni az ügyletet, nem az internetes adatbázisból választ ehhez partnert.

A minisztérium is figyelmeztet

A kezdeményezést a pénzügyminisztérium jogszerűtlennek tartja, hangzott el az Inforádióban. Az eva szülőatyjának tartott Kurucz-Váradi Károly, a tárca jövedelemadók főosztályának vezetője szerint a konstrukció célja adóelkerülés, és az evés cégek által, ebben a rendszerben kiállított számla fiktívnek minősül. Ha a nem evás cég tulajdonrészt szerez az evás cégben, akkor a számla nem fiktív, de akkor is figyelembe kell venni, hogy mely tevékenységeket végzett az evás, és melyeket a nem evás fél, mondta Kurucz-Váradi.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft