Valér
4 °C
8 °C

Nem lesz adóköteles az evás kártérítés

2004.10.12. 12:37
Kapcsolódó cikkek (1)
Nem kell adózni az evás cégeknek a kapott kártérítés után - áll az adótörvény tervezetében. Eddig az evásoknak nem elég, hogy összetörték az autóját, még 15 százalék adót is kellett fizetni a kifizetett kár összege után.
Az Országgyűlés valószínűleg visszamenőleg is megváltoztatja az adótörvény evásokkal kapcsolatos részét. Eddig ugyanis az evás vállalkozóknak a biztosítóktól kapott kártérítés után is be kellett fizetni a 15 százalékos adót.

Az Index annak idején hírt adott arról, hogy a kártérítés bevételnek minősült, tekintet nélkül arra, hogy az evás vállalkozó gyakran nem is látta a pénzt, amit például autója rendbetételére kapott a pénzintézettől. Az adóhatóság állásfoglalása szerint a törvény egyértelmű, minden befolyt pénz növeli az adóalapot.

Változás

Így volt ez eddig. A mától tárgyalt adótörvényben ugyanis módosítanák az eddigi szabályt. Vagyis a jogerős bírósági ítélet, kártalanítás alapján kapott kártérítés nem növeli az adóalapot, tehát ezután adózni sem kell.

Az indoklás szerint azért változtatják meg a szabályt, mert ezek a bevételek az evás vállalkozóknál, cégeknél váratlanul, nekik fel nem róható módon keletkeznek.