Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kevesebbet fizetnek az evások

2004.04.16. 08:17
Idén másfélszer annyian eváznak, mint tavaly, mégis kétmilliárd forinttal kevesebb adóelőleg érkezett be az idén. Hogy a PM tervei teljesüljenek, az evásoknak a következő negyedévekben másfélszer annyit kellene befizetniük, mint az elsőben.
Az éves evabevételi terv több mint 34 százalékát fizették be a vállalkozások április közepéig - tudta meg a NAPI Gazdaság az adóhivataltól. Április tizenharmadikáig, tehát az első negyedéves befizetési határidőt követően 18,7 milliárd forint volt a költségvetési számlán. Az APEH által március közepéig feldolgozott 48,8 ezer, a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó vállalkozás (több mint 68 százalékuk egyéni vállalkozás, a többi közkereseti társaság és betéti társaság) összesen 38,8 milliárd forintnyi adókötelezettséget vallott be 2003-ra, ebből 12,6 milliárdot idén, a február 15-i határidőhöz kötötten teljesítettek.

Kevesebb, mint tavaly

A számviteli törvény hatálya alá tartozó társaságoktól tavaly előlegként 4,8 milliárd forint folyt be, további információ azonban nem áll rendelkezésre, mert ezek a cégek idén május 31-ig adják le bevallásukat.

Mindebből kiszámítható, hogy az idei első negyedévben keletkezett árbevétel után 6,1 milliárd forintot fizettek az evázók, ami kevesebb, mint a tavaly ugyanebben az időszakban elért 8,4 milliárd forint. Ha az idei előirányzatból levonjuk a tavalyi évhez köthető befizetéseket, akkor negyedévenként átlagosan közel tízmilliárdot kellene utalniuk a vállalkozásoknak, hogy meglegyen a PM által várt 54,4 milliárd forint. Kérdés, hogy az előző évhez hasonlóan alakulnak-e idén a befizetések: akkor az első, 8,4 milliárdos részlet utáni két negyedévben átlagosan 11 milliárd forint folyt be, vagyis javult a bevétel.

Az APEH kimutatása szerint tavaly év végén 59,1 ezer vállalkozás mondhatta el magáról, hogy evakörbe tartozik, vagyis év közben közel háromezren lemorzsolódtak. Idén március 31-én 82,5 ezer evaalanyt tartottak nyilván, vagyis az újonnan belépők száma 23,4 ezer volt.