Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Változik az egyéni vállalkozás szabályozása

2007.06.04. 07:57
Hamarosan a kormány előtt az egyéni vállalkozási törvény koncepciója, míg maga a törvényjavaslat az idei második félévre készülhet el. A tervezet szerint az egyéni vállalkozó ezentúl egyéni céget is alapíthat, amelyben korlátolt vagy korlátlan felelőssége is lehet, és amelyben a jegyzett tőkét is szabadon állapíthatja meg.

Az egyéni cég jegyzett tőkéjének és a kft. mindenkori tőkeminimumának megfelelő összegig terjed majd az egyéni vállalkozó helytállási kötelezettsége vállalata tartozásaiért, amennyiben úgy dönt, hogy azt korlátozott mögöttes felelősséggel működteti – tartalmazza az egyéni vállalkozásról és az egyéni cégről szóló törvény koncepciótervezete, amely hamarosan a kormány elé kerül.

A Világgazdaság birtokába jutott dokumentum szerint az egyéni vállalkozót – a vállalkozói igazolvány birtokában – többszörös választási lehetőség illeti majd meg: lehet a mai értelemben vett egyéni vállalkozó, de lehet egyéni cége is, és abban – saját döntése szerint – korlátlan vagy korlátozott felelőssége. A jegyzett tőke összegét is rá bízzák, azt szabadon határozhatja meg. A kft. mindenkori jegyzett tőkeminimumához igazodó követelmény pedig úgynevezett pótbefizetésként lenne teljesíthető, tehát nem kellene befizetni az alapításkor, csak akkor, ha veszteséges az egyéni cég.

A jogalkotók a ma hatályos, 16 éve életben lévő törvény helyett egy rugalmasabb, hatékonyabb, a piac igényeihez jobban igazodó szabályozást készítenek elő, amely új lendületet adhat az egyéni vállalkozásoknak. Az igazságügyi és rendészeti tárca ezért az érintett minisztériumok mellett a munkáltatói és a munkavállalói érdek-képviseleti szervezetekkel együttműködve alakította ki a koncepciót.

Az egyéni vállalkozó továbbra sem lenne jogalany, s a vállalkozás vagyona sem különül majd el a saját vagyonától, tehát változatlanul korlátlanul felel a tevékenységéből eredő tartozásokért. A tapasztalatok és igények alapján azonban a törvény megoldana jó pár mai problémát, így valószínűleg mód lesz arra, hogy a vállalkozó szüneteltesse a működését, és arra is, hogy adott esetben támogatást kapjon a Bérgarancia Alapból.

Aki szűknek találja az egyéni vállalkozói lét kereteit, az egyéni cégével egyenrangú partnerként vehet részt a gazdasági forgalomban. Az egyéni céget ugyan nem a cégbíróság jegyzi be, de gazdálkodó szervezet lesz, cégnévvel, vonatkozik majd rá a csődtörvény, a Bérgarancia Alap szabályozása, a társasági adóról szóló törvény, az eva- és a számviteli törvény is. Foglalkoztathat munkavállalót, alkalmazottat, családtagot.

Megfelelő feltételekkel társulhat más vállalatokkal, átalakulhat egyszemélyes gazdasági társasággá, ha pedig alapítója meggondolja magát, egyszerű egyéni vállalkozóként is folytathatja a tevékenységét. A törvény tervezete az év második felében készülhet el.