Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Nehéz időszak előtt az evás cégek

2005.07.08. 09:27
Nehezedik az egyszerűsített vállalkozási adót fizető vállalkozások helyzete a következő időszakban: ez év második felében legalább háromszor anynyi evás vállalkozót fog ellenőrizni az adóhatóság, mint az első hat hónapban. A jövő év pedig az adóterhek növekedése miatt lesz nehezebb e vállalkozói körben.
Május végéig az adóhatóság öszszesen 69 evaellenőrzést végzett, amelynek keretében még a 8 millió forintot sem érte el a megállapított nettó adókülönbözet - tudta meg a Világgazdaság az APEH-tól. Az öszszes vizsgálatból 43 utólagos evás ellenőrzést fejeztek be, 26 esetben pedig evabecsléses vizsgálatot végeztek. Ez egyben azt is jelenti, hogy az utólagos ellenőrzések keretében egy vizsgálatra átlagban mintegy 49 ezer forint adómegállapítás jutott, amely jóval kevesebb, mint más adónemeknél - így különösen az áfában vagy a társasági adóban - szokott lenni az átlagos adókülönbözet-megállapítás.

Május végéig egyébként a 75 milliárd forintos eva-előirányzatból már 42 milliárd teljesült, ez azt jelenti, hogy öt hónap alatt az éves bevételi terv 56 százaléka már befolyt a központi költségvetésbe. A Pénzügyminisztérium éves prognózisa - éppen a jelentős időarányos túlteljesítés miatt - már 92 milliárd forint éves evabevétellel számol. Mindezek fényében különösnek hatott az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) véleménye, amely szerint az eva "jelentős költségvetési bevételkiesést okoz, és egyben gátja a mindenkit érintő jelentős adócsökkentésnek". Ráadásul úgy, hogy ezen adónem nemcsak az idén teljesíti túl a PM korábbi bevételi elvárásait, hanem bevezetése óta minden esztendőben.

Az adórendszerben jövőre tervezett változások egyébként kedvezőtlenül érintik az evaalanyokat, hiszen önmagában a normál áfakulcs 25 százalékról 20 százalékra való csökkentése százezer forintonként háromezerrel csökkenti az eva megfizetése után maradó bevételt, amelyből még meg kell fizetni az iparűzési adót, illetve legalább a minimálbér után a járulékokat. Az iparűzési adó mértéke érdemben várhatóan nem változik, ám a háromfokozatú - szakképzettség nélküliek, középfokú és a felsőfokú végzettségűek számára megállapított - minimálbér bevezetése emeli a járulékterheket. Az evás cégek többnyire szellemi tevékenységet végeznek, vagyis a vélhetően a legmagasabb (77 ezer forint) minimálbér után kell majd a járulékokat megfizetniük: ez annyit jelent, hogy a minimálbér utáni jelenlegi minimális közteher (csaknem 26 ezer forint) helyett jövőre közel 35 ezer lesz a havi fizetendő járulék, amelyet 1500 forinttal mérsékel az egészségügyi hozzájárulás csökkentése. De a minimálbér-emelés a "diplomás" evás cégeknél így is havonta több mint 7 ezer forint többletkiadást okoz, amelyhez jön még az említett, százezer forintonként háromezer forint bevételcsökkenés.

Nehezebb időszak köszönt az evázókra abból a szempontból is, hogy az adóhatóság ígérete szerint a második fél évben "rászállnak" ezen adózói körre, vagyis az eddigieknél több ellenőrzést végeznek, ráadásul nem csupán utólagos kontrollt, hanem más típusú számla- és nyugtaellenőrzésre is számíthatnak az evázók. Tavaly egyébként egész évben 300 ellenőrzést zártak le az egyszerűsített vállalkozási adó alanyainál, és az idén is hasonló számú vizsgálatot terveznek a több mint százezres adózói körben. A május végéig feltárt hiányosságok az evásoknál eddig főleg abból adódtak, hogy az adóalanyok a bejelentés évében beszerzett tárgyi eszközökre nem végezték el az arányosítást. Nem vették figyelembe, hogy tárgyi eszköz beszerzése esetén az előzetesen felszámított áfa levonható ugyan, de az áfát az arányosítás szabályai szerint meg kell bontani áfás és evás időszakokra, és az evás időszakra jutó áfát fizetendő adóként be kell vallaniuk az év utolsó időszakáról benyújtott bevallásukban. Az evakörbe tartozó vállalkozásoknál típushiba az is, hogy a negyedéves adóelőlegeiknek az alapját levonják az összes bevételből, és így számolják ki az éves kötelezettséget, holott a vállalkozó akkor csökkentheti az összes bevételét, ha rendelkezik olyan, az adóévben megszerzett bevétellel, amelyet a vállalkozói személyi jövedelemadó vagy az átalányadó alapjának a megállapításánál már figyelembe kellett vennie.

Az evások egyébként ne felejtsék el azt sem, hogy július 12-ig, vagyis keddig kell befizetniük a második negyedévi bevételük után a 15 százalékos adót.