Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

A PM szerint nem kell eva-plusz

2003.08.14. 13:12
A pénzügyminisztérium álláspontja szerint nem indokolt a BKIK által kezdeményezett eva-plusz bevezetése, írja a Figyelő. A tárca azt is közölte: egyszerűsíteni kívánja az eva jelenlegi szabályozását.
A pénzügyminisztérium közleménye szerint a tárca hasznosítani fogja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK) az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvény módosítása kapcsán tett javaslatait, észrevételeit. Ugyanakkor a PM-ben nem tartják indokoltnak az evához hasonló, új átalányadó bevezetését, írja a FigyelőNet.

Nem egyszerűsítené az adminisztrációt

A gazdasági lap online kiadása szerint az eva-plusz egyrészt ellentmond az eva egyik alapelvének, az adminisztrációs egyszerűsítésnek, hiszen az adózóknak továbbra is kellene a költségszámlákat gyűjteniük. Másrészt az eva-törvény első tapasztalatai jók, de a bevezetés óta eltelt idő rövidsége miatt még nem elemezhetők teljes körűen, így egy új egyszerűsített adózási mód jövő évi bevezetése korai lenne, áll a minisztériumi közleményben.

Néhány ponton módosítják a hatályos eva-törvényt

A Pénzügyminisztérium a jelenlegi szabályozás módosításával akarja elérni, hogy az adózók közül többen válasszák az evát, írja a FigyelőNet. Ennek érdekében, valamint a további egyszerűsítések, a gyakorlatban felmerült, értelmezési problémák kiküszöbölése, valamint az EU-csatlakozásból következő - elsősorban az általános forgalmi adóról szóló törvény újrakodifikálásával összefüggő - harmonizációs kötelezettségek miatt néhány, 2004-től hatályos módosítás várható az eva-törvényben. Ez azért némileg meglepő, mert korábban a PM azt közölte, hogy az eva rendszerében nem lesz módosítás.

A sajtóközlemény arra is kitér, hogy a tervezett törvénymódosítás jelentős egyszerűsítéseket tartalmaz, különösen a bejelentkezésre vonatkozó feltételeket illetően. Ilyen például, hogy az eva alá már bejelentkezett adóalanynak nem kell bejelentési szándékát megismételnie, ha megfelel a törvényben foglalt feltételeknek. A bejelentkezés tevékenységi korlátokra vonatkozó szabályainak egyszerűsítésével bővülhet például az eva választására jogosult adózók köre. Egyértelművé válik továbbá az eva alapját képező bevétel meghatározása.